Hrvatsko planinarsko društvo “Bilogora” Bjelovar

OBRAZOVANJE


Planinarska etika

Mon, April 09, 2012 - 11:14:56

Donosimo izvod iz knjige Osnove planinarstva Alana Čaplara (izdavač: Hrvatski planinarski savez, Kozarčeva 22, 10000 Zagreb).

Pravila ponašanja planinara zasnovana su na društvenim etičkim normama i uzajamnom pomaganju.

Pri susretu u planini planinari se međusobno pozdravljaju (mlađi pozdravljaju starije, muški pozdravljaju žene, oni koji se penju one koji silaze - simbolično odavanje počasti za izvršeni uspon). Na pozdrav se mora jasno i glasno odzdraviti. Srdačno pozdravi i gorštake, mještane, šumare i druge ljude koje susrećeš u planini. Zahvali se za primljenu pomoć i oduži.

Tempo hoda prilagodi najsporijem planinaru u skupini!

Ne ostavljaj u planini samoga člana skupine! U slučaju nesreće moralno i krivično si odgovoran za njega. Isto tako, nikad ne idi sam u planinu i ne odvajaj se od svoje skupine!

Ponudi pomoć i pruži je svakome kome je ona potrebna.

Ne pravi se važan svojim planinarskim i inim »sposobnostima«, dokazivanjem kondicije (komu ili čemu?) - trčanjem na vrhove, primjerice. Nije bolji planinar onaj koji se popeo na viši vrh brže i spretnije od ostalih, već onaj koji cjelovitije proživljava svoje posjete planinama.

Kada nosiš planinarsku opremu, imaj na umu da svojim nesmotrenim ponašanjem možeš nanijeti ljagu planinarskoj organizaciji i planinarima, pa i svojoj domovini, ako si u inozemstvu. Budi primjeran planinar!

Ne bacaj otpatke po planini, a svoje smeće odnesi sa sobom u dolinu. Ako si sve dovukao gore, sigurno možeš i praznu ambalažu vratiti dolje!

Ne viči u planini, ne slušaj preglasno glazbu i radio.

Hodajući planinskim stazama, u okviru svojih mogućnosti uklanjaj napadalo kamenje, granje i popravljaj putokaze. Čuvaj staze, markacije i planinarske objekte. Uključi se u akcije uređivanja i održavanja domova i njihova okoliša.

Na vrhovima i domovima gdje postoje upisne knjige, upiši se čitko u njih. Napiši datum, ime i prezime, puno ime tvojeg planinarskog društva, zgodnu opasku ili pjesmicu, npr. »Vodiča pratili smo slijepo, bilo nam je lijepo«... Ne upisuj neukusne primjedbe, a knjigu uredno vrati na mjesto gdje si je našao.

Budi tolerantan prema drugima. Nekima je za planinarski doživljaj dovoljan uspon na Medvedgrad, dok nekima ni alpski vrhunci nisu osobito impresivni, neki ne mogu hodati toliko koliko možeš ti, uostalom, drugi možda imaju ciljeve i motive drugačije od tvojih. Uživaj u onome što ti voliš i pusti druge da uživaju u onome što oni vole, osim ako oni svojim brbljanjem do besvijesti tebi ne dozvoljavaju da uživaš u onome što ti voliš.

Ponašanje u planinarskim domovima

Pridržavaj se kućnog reda. U planinarskom domu se osjećaj kao kod kuće, ali se i ponašaj kao kod svoje kuće (ili još bolje, dapače)!

Prilikom dolaska u dom u kojem ćeš noćiti predstavi se domaru, daj mu svoju osobnu ili planinarsku iskaznicu (potonja snižava cijenu noćenja u planinarskim domovima do 50%). Prije odlaska pozdravi domara i obavijesti ga o smjeru svojeg daljnjeg kretanja. Ne odlazi iz doma dok nisi platio noćenje, jelo i piće (ali ne ostaj ni zauvijek!).

Štedi vodu u planinarskim i ostalim planinskim objektima.

Poslije 22 sata poštuj apsolutni mir, umorne planinare poštedi svojih pjevačkih i sličnih »sposobnosti«. U spavaonicu nemoj ulaziti s gojzericama na nogama, već za kretanje po domu ponesi papuče ili čiste tenisice.
U planinarskim objektima pušenje nije dozvoljeno. Uostalom, nije li mnogo ugodnije i zdravije udisati čisti gorski zrak negoli duhanski dim? Ne dozvoljavaj drugima da puše u prostoru gdje je to zabranjeno!

Ne opijaj se alkoholom po planinarskim domovima! To možeš činiti u svakoj birtiji u svom kvartu koja ti je neusporedivo bliža i gdje ćeš naći bolje društvo za to. Za dobro raspoloženje alkohol nije nužan, pogotovo se kloni prekomjernog konzumiranja sadržaja vinskih boca i čutura. Pijanci štete ugledu planinarske organizacije, a vođi izleta mogu stvoriti velike probleme (osim ako i on nije jedan od njih).

U planinarskim se objektima smije jesti i piti vlastita, donesena hrana i piće, ali ti ipak kupi čaj ili slično (bar nešto) jer tako potpomažeš održavanje doma. U interesu ti je da dom bude otvoren i sljedeći put kad dođeš.

Ako je gužva u domu, ustupi što prije svoje mjesto onima koji dolaze.

Planinarske objekte za sobom ostavljaj u stanju kakvo je bilo prije ili još boljem, kako bi i sljedeći posjetitelji mogli u njima ugodno boraviti.E-mail lista
Primajte obavijesti o akcijama i izletima i prijavite se na našu mail listu

SADRŽAJ RUBRIKE