Hrvatsko planinarsko društvo “Bilogora” Bjelovar

OBRAZOVANJE

Planinarska škola
PLANINARSKA ŠKOLA

KAKO SE SNAĆI NA TERENU, U ŠUMI, NA PLANINI…

Wed, February 26, 2020 - 4:39:56

Planinarska škola HPD Bilogore u punom je zamahu-nakon teoretskog počeo je i praktični dio obuke. Dvadeset i šestoro polaznika (priključilo se i dvoje planinara iz Čazme), odslušalo je u prostorijama II osnovne škole u Bjelovaru od 10.-20.veljače, dva puta tjedno, predavanja koja su imala za cilj osposobiti polaznike za sigurno planinarenje.

Nakon ove škole planinari koji žele mogu nastaviti s daljnjim osposobljavanjem na tečajevima za vodiče, markaciste, alpiniste… Predavači su bili Alan Čaplar, Saša Jurić (inače i voditelj škole), Kristijan Čikor, Tomislav Pirak, Siniša Atlija, planinarski vodiči, instruktori, članovi HGSS-a, te liječnica Adela Ušanović Starčević.

Nakon teoretskog uslijedio je praktični dio-planinarski pohodi na kojima se na terenu odrađuju i rješavaju prave životne situacije – kako se koristi tehnička oprema (klin, uže,vezanje čvora i dr.), prva pomoć, osnove spašavanja i HGSS (obavještavanje o nesreći, transport povrijeđenog..). Prvi takav izlet odrađen je u nedjelju 23. veljače na domaćem terenu, od šume Lug do planinarskog doma Kamenitovac. Na putu prema planinarcu „školarci“ su se morali sami orijentirati koristeći kompas i karte, inscenirano je i uganuće zgloba jedne planinarke („žrtva“ je bila Veselka!) pa je za nju trebalo napraviti nosila od drva iz šume te je prenijeti do doma! Bio je tu i čovjek (Milenko) zadužen da pazi na povrijeđenu… A prekrasan zimski dan uklopio se u sveopće dobro raspoloženje.

Bjelovarčani će u okviru praktične škole još odraditi izlete na Kalnik (1.ožujka), na Mosor (7.,8. ožujka), Kobiljak i Medviđak (22. ožujka) te Klek 13. travnja.

Planinarska škola Planinarska škola


E-mail lista
Primajte obavijesti o akcijama i izletima i prijavite se na našu mail listu

SADRŽAJ RUBRIKE