Hrvatsko planinarsko društvo “Bilogora” Bjelovar

O BJELOVARU

Borik Bjelovar
Za one koji su prvi put u Bjelovaru

BORIK JE PUNO VIŠE OD OBIČNOG PARKA!

Thu, October 08, 2020 - 1:41:17

Najveći bjelovarski park Borik puno je više od običnog parka! Pišući u jednoj od ranijih bjelovarskih priča o zelenilu grada spomenuli smo da je to i Spomen područje (spomenik bjelovarskog kipara Vojina Bakića „Poziv na ustanak“), ali to je još više mjesto koje svakodnevno pohode Bjelovarčani od sedam do 77 godina, oni što odmor, rekreaciju, uživanje u ovoj zelenoj oazi, svježem i opojnom zraku ne propuštaju ni jedan dan.

Borik je, jednostavno, jedno od nekoliko važnih mjesta ovoga grada koje i vi, ako se slučajno zateknete u Bjelovaru, svakako obiđite. Lako je do njega - ako idete iz Zagreba, na prvom semaforu u gradu, kod vojarni skrenete lijevo i nakon nekih 300-tinjak metara s lijeve strane, nakon zapuštene (kakva šteta!) bivše vojne sportske dvorane eto parka.

Prošle 2019. te ove godine Borik je dodatno uređen pa se tamo sada može naći doista za svakog ponešto! Na površini od (otprilike) dužine 450 m te širine oko 150 m svatko će naći ponešto za sebe. Najprije, tu je pješačka (ali i trkaća) staze dužine nekih 1250 m sastavljena od jedne duže i jedne kraće, na kojoj svakodnevno defiliraju rekreativci svih uzrasta. Hodaju ili trče! Postavljene su i sprave za one koji i te kako paze na svoje mišiće, tu su i uvijek puna dječja igrališta. Pa malonogometni teren na kojem se čeka u redu za nastup(!), igrališta za košarku, odbojku. Postavljena je i nova rasvjeta (može se igrati i noću), sanitarni čvor, klupe za odmor. A na samom ulazu u park visoko je zdanje nekadašnjeg vodotornja. Više ne služi prvobitnoj svrsi pa je jedna njegova strana-litica pretvorena u raj za penjače svih uzrasta.

Obzirom na to da je među brojnim vrstama drveća daleko najviše crnogorice, preko 80 posto (otud i ime!), Borik je i ljeti i zimi prava zelena oaza.

Borik Bjelovar Borik Bjelovar Borik Bjelovar Borik Bjelovar Borik Bjelovar Borik Bjelovar


E-mail lista
Primajte obavijesti o akcijama i izletima i prijavite se na našu mail listu

SADRŽAJ RUBRIKE