Hrvatsko planinarsko društvo “Bilogora” Bjelovar

O BJELOVARU

bjelovarsko ljeto
Za one koji su prvi put u Bjelovaru

BJELOVARSKO LJETO - VIŠE OD 90 PREDSTAVA U 70-AK DANA!

Mon, July 13, 2020 - 6:22:12

U petom nastavku bjelovarskih priča namijenjenih onima koji su slučajno, namjerno ili usput prvi put u našem gradu, pa još ako se to dogodi za ovih vrućih ljetnih dana, pozabavit ćemo se time što ih očekuje ovdje, daleko od mora i rijeka, pod Bilogorom. A ljeto, samo po sebi, u malim sredinama izaziva užas! Svi su nekamo otišli.. Pa ipak, oni koji se ovog ljeta zateknu u Bjelovaru mogli bi biti i - iznenađeni!

Evo - nastupom više sekcija domaćega HORD-kluba Golub na glazbenom paviljonu u središnjem parku (umjetnički Boho park!) 27. lipnja, službeno je otvoreno ovogodišnje 5.po redu, Bjelovarsko kulturno ljeto. Dakako, u uvjetima korone! Podsjetimo, čitavu povijest ljudskoga roda pratili su važni, može se reći prijelomni događaji koji su trajno obilježili pojedina razdoblja i koji se uvijek spominju kao prije.. i poslije..(ratovi, ekonomske krize, pojava kuge, pa kolere..). Nema sumnje da će se tako za pedesetak i više godina, zapravo stalno, i ovo naše vrijeme i događaji u ljudskom kolektivnom sjećanju spominjati kao „prije i poslije korone“! A da je ova pandemija u cijelom svijetu obilježila prvih pola 2020.godine, u to nema sumnje. I to nije sve, problemi s koronom nastavljaju pa i povećavaju! Shodno tome i sva se događanja planiraju i održavaju u „skladu s važećim epidemiološkim standardima“. Zbog tih su standarda, da se vratim na naše prostore i ovo naše kulturno ljeto, ove godine neke poznate manifestacije bile otkazivane, kao DOKUart (revija filmova), Terezijana, BOK fest. Ipak, dio ovih događanja ušao je u program već spomenuto kulturnog ljeta.

bjelovarsko ljeto

Pazite sad - vrijedni organizatori, grad Bjelovar, brojne tvrtke i kulturne ustanove ponudili su više od 90 različitih događaja (96!) u 70-ak ljetnih dana (27.6.-6.9!) Sve to u Boho parku na uređenoj pozornici s brojnim klupama, foteljama, ležaljkama za gledatelje u hladovini stabala 200 godina staroga parka. Dio programa odvija se na glazbenom paviljonu (opet u parku), u muzeju te u atriju muzeja, akustičnom prostoru pogodnom za ozbiljne glazbene doživljaje! Što će se moći vidjeti? Dopodne različite dječje radionice i igraonice, dok su odraslima namijenjeni brojni glazbeni koncerti, književne večeri, filmovi, izložbe, folklorne grupe. Zbog već spomenutih okolnosti riječ je uglavnom o domaćim umjetnicima (Mladen Medak Gaga, Vedran Milić, Valnea Vretenar, Nebojša Buhin, Ognjen Milojević, Martina Đurđević...

bjelovarsko ljeto

Nemoguće je sve spomenuti, no evo: na svoje će svakako doći filmoljupci pred kojima su brojne filmske predstave u parku. Filmski je program otvoren (1.7.) odličnim i nagrađivanim filmom Pawela Pawlikowskog Hladni rat, ništa manje zanimljiva nije bila ni argentinska komedija Počasni građanin, a Multimedijski centar gostuje u parku s filmovima i 28.,30.,srpnja te 12., 19. i 26. kolovoza. Čeka ih i dio iz dokumentarnog filmskog programa „Kao 15. DOKUart“ (Vodootporne, Medena zemlja, Čistači). Vidjeli smo i pjevače i plesače Češke obeci, nastup Big Banda Bjelovar (17.7.), na rasporedu je između ostalog i Večer šansone, poezije i vina, 2.kolovoza, Bjelovarsko kazalište predstavit će se 9.kolovoza (Tri najljepša cvijeta), 21. kolovoza nastupa KUD zajednice Mađara, 27. kolovoza Bjelovarski slavuji, dan kasnije je koncert klapa, 30. kolovoza koncert Martine Đurđević. Kulturno ljeto završit će 6.rujna koncertom Big benda Hrvatske liječničke komore. Točan raspored svih događanja lako je naći na nekom od bjelovarskih portala.

bjelovarsko ljeto 2020 bjelovarsko ljeto 2020 bjelovarsko ljeto 2020 bjelovarsko ljeto 2020 bjelovarsko ljeto 2020


E-mail lista
Primajte obavijesti o akcijama i izletima i prijavite se na našu mail listu

SADRŽAJ RUBRIKE