Hrvatsko planinarsko društvo “Bilogora” Bjelovar

O BJELOVARU

Argonauti
Za one koji su prvi put u Bjelovaru

ARGONAUTI – BJELOVARSKO ČUDO NA MILENIJSKOJ FOTOGRAFIJI!

Thu, November 05, 2020 - 5:32:19

Bjelovar nema niti rijeku ni rječicu, nema ni bilo kakvo veliko jezero u blizini, pa ipak, ima veslačku družinu Argonaute koji su u nekoliko godina od osnutka postali znamenitost grada!

Teško je objasniti kako se podno Bilogore odjednom razvio vodeni sport. A možda i nije! Rad i ljubav (i obrato), pa opet isto, a ne ide ni bez talenta, dobre organizacije, sponzora.

Po ćemu su posebni? Ne samo po tome što su se prije par godina drznuli sudjelovati - i pobijediti (!) na čuvenom Maratonu lađa u Metkoviću, uglavnom rezerviranom za posade s obale; imali još nekoliko sjajnih nastupa, pobjeda i osvojenih trofeja; veslanjem zarazili i ostale u Bjelovaru (regrutiralo se još nekoliko muških i ženskih posada!). Konačno, od 17.-24.listopada ove godine su u akciji, moglo bi se reći pustolovini Jadranom beza daha, u sedam dana u kanuu šesterosjedu spojili jug i sjever, preveslali Jadran od Prevlake do Savudrije! Bila je to ujedno i humanitarna akcija odnosno promocija udruge Plava krila koja se bavi oboljelima od rijetke bolesti plućne hipertenzije.

Krenuli su iz Prevlake u nedjelju 17.10. i mijenjajući dvije posade u kanuu redom pristajali u Šipanu, preko Šćedra do Rogoznice pa su slijedile dionice do Salija, Unije, Vrsara. Pratilo ih je fantastično, rijetko lijepo vrijeme cijelim putem pa je i to omogućilo, kako je istaknuo kapetan ekipe Tomislav Smrček Čonč, da se na cilj stigne dan ranije od predviđenog! A evo i imena sudionika ovog pothvata: Radoslav Rajić, Zoran Erdec, Sanio Šurić, Dejan Capardača, Filip Forjan, Markica Dragić, Ivan Franjčić, Damir Novina, Mario Brckan, Vladimir Posavec, Davor Kovač, Martin Slavnić, a pomogli su i Patrik Brckan, Filip Kovač i Marko Crneković.

I to nije sve. Ovaj će pothvat ostati zabilježen i na čuvenoj milenijskoj fotografiji poznatog fotografa Šime Strikomana. Potegnuo on eto iz Vodica i u Bjelovaru, u središnjem parku, 28. listopada snimio Argonaute ispred poznatog glazbenog paviljona. Bila je to njegova 720 milenijska fotografija (!), sada ima, kako kaže sve županijske gradove. Inače, tek spominjemo, prva je fotografija iz ove serije snimljena prije 20 godina, 5. studenog u Vodicama.

No čak ni to nije sve u vezi s Argonautima! Sljedeće 2021.godine planiraju dosad nešto neviđeno: nastupiti na najvećoj svjetskoj utrci kanua šestrosjeda na Moloka;i Hoe na Havajima na kojoj svake godine na stazi dugoj 65 km sudjelouje preko 100 posada iz cijeloga svijeta. Da se i to zna!

Argonauti Argonauti Argonauti Argonauti Argonauti


E-mail lista
Primajte obavijesti o akcijama i izletima i prijavite se na našu mail listu

SADRŽAJ RUBRIKE