Sat, November 05, 2022 - 10:55:43
U proteklih dvadesetak dana Bjelovarčani su odradili nekoliko izleta koje iz tehničkih razloga nismo stigli popratiti pa to evo, u skraćenom obliku činimo sada.
Osim Izleta u nepoznato ( Velebit, 2.listopada, o čemu smo pisali) dan ranije, u subotu 1. listopada dogodilo se još jedno čudo-preko 80 Bilogoraca, kao nikad ranije, bilo je u Ivaniću na popularnoj Bučijadi! Ovaj put s odraslima su bili i pripadnici Obiteljske sekcije Ježići što je ovom izletu dalo dodatnu draž. Vodič je bio Karlo Polašek, pomagali su mnogi, a hodalo se već poznatom rutom. Nije naravno izostao ni bogati doručak (i ručak), domaćini tu ne štede, a poslije planinarskog druženja, naravno na Bučijadu. Što reći nego da se od te proste buče mogu izmisliti i napraviti čudesne delicije!
Nakon Velebita i Bučijade slijedio je tjedan dana kasnije, 8.-9.listopada dvodnevni jednako zahtjevni pohod: manja grupa od 15-ak planinara uputila se (organizator Ivan Želipski Čupo) na Biokovo! Subota: najstarijom planinarskom stazom u PP Biokovo do Vošca (1422 m). Naravno najprije obilazak prave turističke atrakcije, Nebeske šetnice (Skywalk) polukružne šetnice na 1228 m nad morem s koje pogled seže do Makarske, Brela, Omiša.. Potom na vrh Kimet (1563 m) te spavanje u domu pod Vošcem. Nedjelja: uspon do najvišeg vrha Sv. Jure (1762 m) i istoimene crkve oko 3,5 sati hoda, spuštanje do Makarske i osvježenje u moru.
„CIPELCUG“
Je li rekord ili nije teško je reći, no ostat će zabilježeno - u nedjelju 9. listopada obroncima Bilogore hodalo je oko 130 planinara te djece iz sekcije Ježići s roditeljima! „Jesenski ciplecug“, kako je izlet nadahnuto nazvan, pokazao je da Ježići tako, malo po malo, postaju nezaobilazni dio planinarskih događanja što i jest cilj odgoja budućih planinara. Krenulo se tradicionalno od šume Lug do Kamenitovca (osam kilometara) te odatle još oko tri do V.Trojstva, na besplatan gulaš za sve koji su to prohodali a sve u okviru manifestacije Jesen na Bilogori. U dvorištu Etno muzeja gdje se priredba održavala bilo je svega i svačega-od gulaša, graha, roštilja, pića, do prezentacije bogatih plodova jeseni na štandovima 30-ak izlagača vlastitih proizvoda.