Naslovna Kako je bilo na izletima Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

Klek 2013

Tako su putovali naši stari

U vlaku za Ogulin Uspon prema Kleku Pogled sa Stošca

Planinari HPD „Bilogora“ započeli su svoju planinarsku 2013. godinu dvodnevnim izletom na Klek – kolijevku hrvatskog planinarstva, a putovali smo vlakom baš kao nekad naši stari. Ovo je trebao biti zimski pohod na susrete planinara i ljubitelja prirode na Kleku, a ispao je pravi proljetni izlet.

O ogromnoj stijeni Kleka prema legendi o slavenskim bogovima, riječ je o divu Kleku koji je stradao zbog svoje zaljubljenosti u Perunovu ženu. Klek je pao, pogođen stijenom ljubomornog boga i okamenio se. Omiljena legenda inspirirana je činjenicom da cijelo područje Kleka iz daljine sliči uspavanom divu kojem je vršni greben glava, dok su mu nešto niže stijene Klečice skvrčene noge i uzdignuta stopala.

Krenuli smo ranim subotnjim noćnim vlakom u četiri sata iz Bjelovara, presjeli na drugi vlak u Zagrebu i već u devet ujutro bili u Ogulinu. Prema domu na Kleku smo krenuli Ferdinom stazom preko Kneje uz usputno penjanje na Stožac, vrh za planinarske sladokusce sa kojeg se Klek vidi kao na dlanu. Stigli smo u dom sa prvim znacima noći tako da nam je ostala cijela večer za odmor i punjenje baterija za sutrašnji dan. Već u šest ujutro većina je bila na nogama i poslije jutarnje kave i doručka spremna za uspon na vrh Kleka, a dio i za hodanje i penjanje na romantične stijene Klečice, uzdignuta divova stopala.

Kad smo se vratili nazad, u domu je već bilo stotinjak planinara pristiglih na današnje tradicionalne susrete planinara i ljubitelja prirode koje su organizirali vrijedni članovi HPD Klek iz Ogulina. Uz gurmanski gulaš i druženje brzo je došlo podne i predviđeno spuštanje na vlak i povratak kući sa golemog diva, baš kao naši stari.

Željko Vinković, vodič izleta