Naslovna Kako je bilo na izletima Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

null

6. memorijalni planinarski pohod Tragom zbjega lovinačkog kraja – Istinom protiv zaborava

12 planinara HPD “Bilogora” pridružilo se 14.rujna 2013. g. skupini od 200 planinara iz cijele Hrvatske koji su se odazvali šestom po redu memorijalnom pohodu pod nazivom Tragom zbjega lovinačkog kraja.

Da se ne bi zaboravila istina o ratu i zbjegu 1991.g. oko tisuću stanovnika Lovinca,Cerja,Svetog Roka i Ričica, preko bespuća Velebita da spase živu glavu, planinarsko društvo „Željezničar“ iz Gospića organizira ovaj memorijalni pohod. Počelo je okupljanjem u Svetom Roku gdje su osim planinara došli i mnogi dragovoljci Domovinskog rata i stanovnici Lovinca i okolice. Svoj pohod i su započeli smo na desetom kilometru ceste od Svetog Roka prema Tulovim gredama, gdje se krenulo šumskim putem pješice i nakon dva sata došlo do planinarskog skloništa na Dušicama. Tu su nas planinari PD Vučje bratstvo dočekali s toplim čaj i okrijepom.
Potom je slijedio uspon na Sveto Brdo i povratak istim putem u Sveti Rok gdje se uz planinarski grah, velebitsko pivo i živu glazbu veselilo se do kasno u noć.
null
null
null
Bilogorski planinari prespavali su u šatorima u Svetom Roku kako bi drugi dan iskoristili za obilazak Tulovih greda.
null
Tulove grade ili kako ih je narod nazivao Tulo ili Tulovice, predstavljaju kraški fenomen velebitskog krša sastavljen od tornjeva, stupova i pukotina (žljebovi, točila).
null
null
null
Nakon ugodna dva dana očarani ljepotama Velebita, dobrog raspoloženja i širokog osmijeha presretni smo se vratili kući.

Vodič: Željko Vinković