Hrvatsko planinarsko društvo “Bilogora” Bjelovar

ZANIMLJIVOSTI

hpd bilogora

Nikad toliko planinara u posljednjih 60 godina!

Tue, July 26, 2022 - 5:42:42

HPD Bilogora imala je početkom srpnja ove godine 443 člana (268 seniora, 73 umirovljenika, 102 mladih), a interes i dalje raste, objavila je predsjednica društva Vera Pauška.

To je najveći broj članova u posljednjih 60-ak godina! U gotovo stogodišnjoj povijesti društva (PD Bilogora utemeljena je 1924.) samo je u dva navrata bil0 više planinara: 1959.godine njih 633, te nekoliko godina kasnije, 1963.,tek nešto manje, 604. U toj osnivačkoj godini napravljena su četiri izleta (prvi 7.7. na Plitvice!), čime je krenuo stoljetni život PD Bilogore u turbulentnom razdoblju ratova, kriza i oporavaka u kojem su se smjenjivale godine zastoja, padova i uspona društva. Pa je tako 1934. bio upisan 101 član, a trideset godina nakon najvećeg broja članova, 1993., iskaznicu je imalo samo 150 planinara. Godine 2010.,spomenimo još par brojki, bilo ih je 203, a 2014. tek 137!.

Otkud (odjednom) takav interes za planinarenje u gradu bez planine, smještenom u ravnici i to vrijeme obilježeno pandemijom koronavisusa, rata (Ukrajina), krize, galopirajuće inflacije..

Nekoliko se čimbenika poklopilo što je rezultiralo ovakvim brojkama. Formirala se jedna mlađa, obrazovana ekipa s novim pristupom. Nema više sastanaka četvrtkom (koji možda nostalgično i nedostaju!), sve se dogovara i obavještava putem interneta, Viber grupe, a iznimno puno radi se na promociji. Društvo ima svoj portal (hpd Bilogora), Facebook grupu, a važnim se čine o objave o akcijama u lokalnom tjedniku, Bjelovarskom listu, što je onda dostupno građanima!

No prije svega, puno se radilo! U brojnim radnim akcijama u posljednjih 10-ak godina uređen je planinarski dom Kamenitovac i prostor oko njega. Dom je srce društva, „svetište“ koje ponovo posjećuju i planinari i građani. Otvorena je prije dvije godine Poučna staza Bilogora. Velika se pažnja poklanja mladima pa je prošle 2021.godine napravljena jedinstvena Dječja planinarska staza Bilogora, a početkom ove godine osnovana iznimno popularna Obiteljska sekcija Ježići koja okuplja djecu, buduće planinare! Dalo bi se još nabrajati, no zapravo, nema odmora..

hpd bilogora hpd bilogora hpd bilogora hpd bilogora hpd bilogora hpd bilogora


E-mail lista
Primajte obavijesti o akcijama i izletima i prijavite se na našu mail listu

SADRŽAJ RUBRIKE