Hrvatsko planinarsko društvo “Bilogora” Bjelovar

ZANIMLJIVOSTI

Everest

KADA ĆEMO NA MOUNT EVEREST?

Sat, May 23, 2020 - 3:37:59

Hoće li se netko od bjelovarskih planinara uskoro, ili bilo kad, uspeti na Mount Everest?!

U tom slučaju morao bi se priključiti ovakvoj koloni na slici (gore)! A na njoj gotovo nestvaran broj planinara koji strpljivo, u podugačkom redu, kao da idu na neku utakmicu, u podnožju završnog uspona na Mount Everest čekaju svoj red! Ova nevjerojatna i nezamisliva fotografija, snimljena u proljeće 2019. godine na M.Everestu, obišla je svijet i izazvala nevjericu! Jesu li Sir Edmund Hillary, novozelandski planinar, i njegov sherpa Tenzing Norgay nakon što su prvi, nakon mnogih ranijih neuspješnih pokušaja, 29. svibnja 1953. osvojili ono o čemu su godinama svi sanjali, najviši vrh svijeta (8848 m), mogli i pomisliti da će 60-ak godina kasnije biti ovakva strka i navala na vrh! Sigurno nisu.

O tom novom fenomenu je pisao Večerenji list, (29. travnja 2020.), u članku Mount Everest napokon diše. Ako niste imali priliku pročitati, prenosimo nekoliko zanimljivih podataka.

Na Mount Everest može se iz Kine i Nepala, a mali Nepal od turizma, uglavnom povezanog s aktivnostima oko Himalaje godišnje ostvari oko dvije milijarde eura (7,9 posto BDP-a)! Na primjer, poslovi vezani samo za M.Everest donose 300 milijuna eura, od dozvola za uspon godišnje se „ubere“ oko četiri milijuna dolara, a od oko 140 tisuća zaposlenih u tom sektoru čak je 20 tisuća vodiča i nosača. Pa recimo, jedan dobar vodič zaradi po sezoni oko 7.000 dolara, ali moguće je „dogurati“ i do 10.000 dolara godišnje! Nosači, pa kuhari koji su neizostavni dio svake ekspedicije mogu priskrbiti tri do pet tisuća dolara u ta tri mjeseca koliko sezona uspona traje (inače, Nepalac prosječno godišnje zaradi 1.035 dolara!)

Dakako da je pandemija koronavirusa sve to stopirala, pa se lanjskih čak 819 uspona na vrh ove godine može samo sanjati. No svako zlo za neko dobro! Time što ove godine neće biti uspona otvorila se mogućnost da Mount Everest konačno prodiše, da se nakon godina pa i desetljeća taloženja različitoga otpada (konzerve, boce, dijelovi opreme i drugo) i to malo očisti. Zapravo puno! Jer otpada je više nego što se očekivalo.

A onda, kad sve ovo prođe, ponovo juriš na vrh! Mount Everest je, dakako, za svakog iskonskog planinara nedosanjani san, zlatni gral, kovčeg čudesa iz neke faraonske grobnice! Bio i ostao.

Everest


E-mail lista
Primajte obavijesti o akcijama i izletima i prijavite se na našu mail listu

SADRŽAJ RUBRIKE