Hrvatsko planinarsko društvo “Bilogora” Bjelovar

EU projekt

‘Poučna staza Bilogora’ – sredstvima iz EU!

Thu, February 06, 2020 - 8:10:26

I nove generacije bjelovarskih planinara žele ponešto ostaviti u naslijeđe. Krajem ljeta prošle godine (2019.) nakon prilično dugih i zahtjevnih priprema, započeli su radovi na izgradnji „Poučne staze Bilogora“.

Riječ je o uređenju šumske površine koja se nalazi iza planinarskog doma Kamenitovac i iza dječjeg igrališta i stolova i klupa restorana gdje i tijekom tjedna, a posebno vikendom borave brojni gosti. Dakle prostor, dosad neuređena šuma, koja je gore kod igrališta i najšira, a kako se „spušta“ prema cesti tako se i sužava, idealna za uređenje i privođenje novoj svrsi. Tako je nastala ideja o oplemenjivanju šume izgradnjom poučne staze. Idejna začetnica projekta bila je Anamarija Pađan, a projektantica Adela Zobundžija. HPD Bilogora aplicirala je na sredstva iz EU, na natječaju iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. Natječaj je prošao uspješno, bjelovarskom je društvu odobreno 452.950 kuna (85% sredstava iz EU, 15% iz državnog proračuna) za uređenje ove staze. U rujnu 2017. potpisan je ugovor o korištenju sredstava, provedeni su natječaji za izvođače pojedinih radova. Društvo je samo moralo osigurati polovicu odobrene investicije (oko 226 tisuća kuna), a sredstva će nakon pregleda i kontrole izvršenja radova (na što se u EU jako pazi!) društvu vratiti.

Poučnu stazu planinari ne rade zbog sebe i za sebe, već za sve one koji žive s prirodom. Ponajprije za mlade, za djecu, osmoškolce i priliku za fantastičan sat nastave u prirodi, da se mlade nauči da prirodu, šumu, brdo, planinu, potok, biljku, treba voljeti i čuvati.E-mail lista
Primajte obavijesti o akcijama i izletima i prijavite se na našu mail listu

SADRŽAJ RUBRIKE