Hrvatsko planinarsko društvo “Bilogora” Bjelovar

EU projekt

Poučna šumska staza na Kamenitovcu

Tue, July 09, 2019 - 2:42:13

Krajem 2016. godine Hrvatsko planinarsko društvo „Bilogora“ Bjelovar prijavilo se na natječaj operacija 8.5.2. “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture u provedbi mjere M08 „Potpora za ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanja održivosti šuma“, Podmjere 8.5. „Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. raspisanog od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Predmet prijave je ulaganje u izgradnju, uređenje i opremanje poučne šumske staze kod planinarskog doma „Kamenitovac“ kojom se želi različitim ciljanim skupinama približiti važnost očuvanja prirode i zaštite okoliša kao i upoznavanje sa šumskim staništem, Bilogorom te Kamenitovcem kao omiljenim izletištem mladih, starih, sportaša i rekreativaca.

Ugovor o financiranju potpisan je u rujnu 2017. godine, za vrijednost investicije od 452.950,00 kn a provoditi će se kroz 5 faza izvedbe aktivnosti. Financiranje je omogućeno iz proračuna EU u iznosu od 85% investicije, a ostatak od 15% iz proračuna Republike Hrvatske.

Poučna staza graditi će se od prirodnih materijala (drvo) i lijepo će se uklopiti s okolišem. Uz poučnu stazu biti će postavljene informativne table i info-punktovi uz pomoć kojih će se posjetitelji informirati sa sadržajem prirodnih zanimljivosti uz koje staza prolazi, to jest educirati se o biljnim i životinjskim vrstama bilogorskog kraja.

Cilj ulaganja je dodatna ponuda posjetiteljima Bilogore, upoznavanje sa biljnim i životinjskim vrstama na tom području te na taj način povećati kvaliteta života djece boravkom u prirodi, njihovih roditelja te ostalih posjetitelja. Na taj način želimo promovirati zdrav način života i aktivno provođenje slobodnog vremena u prirodi. Naše ciljane skupine su djeca koja dolaze na izletište Kamenitovac, članovi planinarskih društava, djeca iz škola i vrtića koja imaju planirane izlete uvedene u redovan program obrazovanja škole u prirodi sa područja grada Bjelovara i okolnih općina (Veliko Trojstvo, Velika Pisanica i Severin). Uz prethodno navedene, posjetitelje poučne staze činiti će i ostali ljubitelji prirode, izviđači, biciklisti, članovi HGSS-a, enduro-motoristi te ostali izletnici i posjetitelji.

Voditeljica projekta
Anamarija PađanE-mail lista
Primajte obavijesti o akcijama i izletima i prijavite se na našu mail listu

SADRŽAJ RUBRIKE