Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

Svečana skupština HPD Bilogora povodom obilježavanja 85. godišnjice

U nedjelju 1. ožujka održana je svečana sjednica Društva. Skupštini je nazočilo stotinjak planinara, visokogoraca i alpinista, a od pozvanih uvaženih gostiju gospodin Turčić iz Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije i predstavnici planinarskih društava iz Lipika i Đurđevca te ostali prijatelji Društva.

Predsjednik Željko Vinković se u svom govoru osvrnuo na povijesni razvoj Društva koje ove godine slavi zavidnu godišnjicu, a ima i zavidan broj aktivnih planinara (dvjestotinjak). Naveo je kako su posljedice novih aktivnosti veći broj mlađih članova, no i narastao je i broj članova seniora. Društvo su tijekom zadnjih mjeseci razveselili i oplemenili i pripadnici UHDDR-a koji su se, osnovavši planinarsku sekciju, priključili našim akcijama. Povećan je broj planinarskih akcija, trideset i šest polaznika položilo je planinarsku školu, izlete vodi sedmero novih planinara, a ima zainteresiranih i za polaganje ispita za vodiče. Osim što je povećan broj izleta i što se ove godine planira nekoliko izleta u inozemstvo, predsjednik je naveo kako su izleti postali iznimno posjećeni. Tijekom siječnja organizirano je, u akcijama Društva, planinario 91 planinar, a u veljači 108 planinara.

Predsjednik Društva naveo je kako je za naše Društvo najvažnija Bilogora i njezine staze i šume. Naša je dužnost i zadaća očuvati i promicati njezine prirodne, ali i kulturne ljepote. Izrazio je želju da ćemo dobiti pomoć i poticaj kako bismo planinarskom obilaznicom povezali sjevernohrvatsko gorje (Kalnik s Papukom) te na taj način pripomogli i turizmu ovoga kraja. Želja je i urediti poučnu plohu, markirati stazu od Kamenitovca do Orovačkih vinograda i Pohajdinog bunara te je spojiti na stazu PD Borik. Tijekom sjednice podijeljene su diplome polaznicima planinarske škole (koji su na ispitu pokazali više nego izvrsne rezultate) i zahvalnice našim zaslužnim članovima (najiskusnijoj planinarki Nevenki Orlić koja planinari već četrdeset i dvije godine, članovima bivšeg Upravnog odbora i bivšem predsjedniku Đuri Gustoviću te Zvonimiru Čamiloviću koji svojom djelatnošću i fotografijom promiče planinarstvo) i ljudima koji svojim djelatnostima pomažu rad Društva.