Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

Izvješće predsjednika o radu Društva u 2011. godini

U 2011. godini HPD „Bilogora“ Bjelovar brojilo je 194 člana. Od toga 29 juniora, 58 umirovljenika, 106 seniora i 1 počasnog člana. Od ukupnog broja članova u 2011. g. 30 su novi članovi. Rad društva organiziran je kroz 4 sekcije, a to su: Sekcija društvenih izleta, Alpinistički odsjek, Ekološku sekciju i Markacističku sekciju. Društvo je i ove godine bilo vrlo aktivno po broju izleta i po radovima na uređenju potkrovlja doma za smještaj gostiju. Planinari se većinom u organizaciji Društva ali i samostalno.

Od ukupno 46 izleta (782 sudionika) koji su objedinjeni kroz izvještaj, 34 su bila jednodnevna (630 sudionika), a od 12 višednevnih (152 sudionika) 7 je bilo u inozemstvo. Izvan granica putovalo se najviše po Sloveniji (Bohor, Vrtača, Stol, Rodica, Logarska dolina, Grintavec, Lisca), BiH (Vranica), Srbiji (Fruška gora), Rumunjskoj (Karpati), Mađarskoj (Zengo) i Austriji (Grossglockner). Grossglockner (3798 m), najviši vrh Austrije, najzvučniji je i tehnički najzahtjevniji ispenjani vrh ove godine. Po Hrvatskoj su posebno atraktivni bili izleti na Dinaru, Svilaju, Velebit (Sveto brdo), Gorski kotar i Sniježnicu. Čak 59 planinara pohodilo je izlet Papučki jaglaci što je najbrojniji pojedinačni izlet u ovoj godini. Izlet u nepoznato (Okić-grad) drugi je po brojnosti sa 50 , dok je na snježnom Pliješu i Ječmištu kao trećem po brojnosti (Žumberačko gorje) bilo 44 planinara. Obišli smo i dve planinarske obilaznice u punoj dužini, jednodnevnu Ludbrešku i dvodnevnu Senjsku obilaznicu. Na planinarskim pohodima pješačili smo do zdravlja u Crikvenici, po Goranskom planinarskom putu obišli Snježnik i Guslicu, družili se „Za dušu i tijele“ u Mariji Bistrici, dok smo „Zagorskim bregovitim putem“ hodali u Zaboku. Već tradicionalno guštali na planinarskom „Špancir-pohodu“u Varaždinu, Virovitičkim susretima planinara, Kestenijadi u Podravini. Zlevanku smo jeli u Svetoj Ani, a u Moslavini smo se maskirali na planinarskom maskenbalu i hodali s metlama na „Metlarskoj zabavi“. Spustili smo se i u špilju kraj Ozlja na izletu na Vodenicu. Planinarski križni put hodočastili smo u Paulovcu, a otpješačili smo i iz Bjelovara do Zrinskog Topolovca na „Dane Zrinskih“. Ekološka sekcija Društva vodila nas je na Krndiju povod Međunarodnog dana planina. Po našoj Bilogori hodali smo proljetne i jesenske šetnje te već gotovo tradicionalni, četvrti zimski pohod „Kroz Geronimovu zemlju“. U travnju smo se na Bilogori, kao i svake godine, družili na našom tradicionalnoj manifestaciji „Proljeće na Bilogori“ sa 292 gostujuća planinara iz 14 planinarska društva. Ove godine „Proljeće na Bilogori“ je bilo organizirano u suradnji sa udrugom „Bilogorski turistički put“ i Općinom Veliko Trojstvo. Manifestacija je započela kulturno-umjetničkim programom u dvorištu Etno kuće u Velikom Trojstvu sa razgledavanjem Etno kuće , etno zbirke i radova članova udruge „Bilogorski turistički put“ . Hodalo se po tri staze različite dužine, a sve je završilo pjesmom na planinarskom domu „Kamenitovac“. Osim navedenih akcija svake prve nedjelje u mjesecu organizirani su tradicionalni pješački pohodi iz Bjelovara na Kamenitovac s prosječno dvadesetak sudionika. Od 20. siječnja članovi HPD „Bilogora“ sastaju se svakog četvrtka u caffe baru K-2 na neformalnim druženjima. Na njima se dobivaju i razmjenjuju informacije o izletima, radu Društva, pregledavaju fotografije (s CD-a) i prepričavaju planinarski doživljaji. Prosječno na sastajanja dolazi 15-tak ljudi (10-20) ovisno o zanimljivosti trenutne tematike.

Alpinistički odsjek uz ispenjavanje značajnih smjerova organizirao je akciju u Alpe na kojoj su ispenjani Johannisberg (3460 m) i Grossglockner (3798 m), najviši vrh Austrije. Ekološka sekcija nastavila je s uređenjem počne plohe na Kamenitovcu te organizirala izlet na Krndiju kojim je obilježen 11. prosinca, Međunarodni dan planina. Markacistička sekcija održavala je i obnavljala postojeće markacije obilježenih planinarskih staza na ovom dijelu Bilogore. Obilježila je i novu planinarske stazu od planinarskog doma „Kamenitovac“ do Orovačkih vinograda (dom Hvidre). Značajna vijest za rad Društva i sve zainteresirane za planinarske visine je ponovno (nakon gotovo osam godina) okupljanje Visokogorske sekcije HPD Bilogora s ciljem promicanja visokogorskih izleta, tura i pohoda u visoka gorja. Trojica članova Društva dobila su priznanja Hrvatskog planinarskog saveza (2 brončana i 1 srebrni znak HPS-a) kojima se vrednuje dugogodišnji doprinos u razvoju planinarstva. Status Društva na području planinarskih obilaznika podiglo je i Posebno priznanje Hrvatske planinarske obilaznice članu Društva (za obiđenih preko 100 vrhova HPO) koje daje veliki motiv ostalim članovima da na ovaj način planinarskog djelovanja podignu rejting Društva. Dvojica članova Društva obišla su, u osam neprekinutih dana, 300-tinjak kilometara dugu obilaznicu Slavonski planinarski put i time dobili Posebno priznanje Slavonskog planinarskog saveza (prvi kojima je to uspjelo u jednom neprekinutom nizu otkad je proširena trasa Slavonskog planinarskog puta). U okviru planinarskog obrazovanja Društvo je školovalo troje vodiča društvenih izleta (prvi školovani vodiči Društva). Nastavljeno je s uređenjem potkrovlja planinarskog doma, a u trećoj fazi uređenja do kraja su izolirane kosine između rogova i ugrađen brodski pod i 3 Velux krovna prozora te postavljena zaštitna ograda uz stubište.

Unatoč „teškim vremenima“ prisutnim i u našem djelovanju, Društvo je velikim brojem aktivnosti uspjelo sačuvati planinarski duh i entuzijazam tako da možemo biti ponosni na još jednu uspješnu godinu u svom postojanju.

Hvala svim planinarima i ljudima dobre volje koji nam pomažu u tome!

Predsjednik HPD „Bilogora“
Željko Vinković