Hrvatsko planinarsko društvo “Bilogora” Bjelovar

ZANIMLJIVOSTI

dan planina
U svijetu i kod nas obilježen 11. prosinca

MEĐUNARDONI DAN PLANINA

Wed, December 16, 2020 - 7:49:28

U svijetu a i kod nas obilježen je, 11. prosinca, Međunarodni dan planina. Premda se u ne slažu u svemu (npr. oko zagađivanja okoliša, ispušnih plinova..) svjetske sile zajednički su utemeljile Dan planina još 2002. godine i na taj način bar probližile stavove da su planine, uz vode i šume, neizostavan čimbenik reguliranja onog što nas danas najviše muči (naravno osim ratova!) - klime, kvalitete zraka koji udišemo, očuvanja staništa brojnih životinjskih i biljnih vrsta.

Osim toga, u planinskim područjima živi i oko 15 posto svjetske populacije (nešto preko milijardu ljudi!), a baš oni ugroženi su kopanjem i prekapanjem po planinama u potrazi za rudama, iskrčivanjem šuma, prekomjernom gradnjom.. Takvim zahvatima narušava se prirodna ravnoteža i otud prijeti i najveća pogibelj.

Kad je o važnosti očuvanja planina riječ vrijedi spomenuti i ovo - planine osiguravaju (brojnim vodotocima, slijevanjem voda) najveću količinu slatke vode na ovom našem planetu. A nje je tek tri posto (!) u odnosu na ukupnu količinu svjetske vode, ostalo je morska voda, a i od tih tri posto tek je manji dio pitke vode! To pak znači da u svakom trenutku pitka voda može postati značajno oruđe, oružje, uzrok novim sukobima.

I u svijetu, a i u Hrvatskoj brojne su planine i planinska područja zaštićena. Pa evo, u našoj zemlji tu su kao najviši oblik zaštite Nacionalni park Risnjak, NP Paklenica, NP Sjeverni Velebit, dok u parkove prirode spadaju Biokovo, pa PP Učka, PP Velebit, PP Medvednica, PP Žumberak - Samoborsko gorje.

dan planina dan planina dan planina dan planina


E-mail lista
Primajte obavijesti o akcijama i izletima i prijavite se na našu mail listu

SADRŽAJ RUBRIKE