Hrvatsko planinarsko društvo “Bilogora” Bjelovar

SEKCIJA DRUŠTVENIH IZLETA

dan planina

›› MEĐUNARDONI DAN PLANINA

Wed, December 16, 2020 - 7:49:28

U svijetu a i kod nas obilježen je, 11. prosinca, Međunarodni dan planina. Premda se u ne slažu u svemu (npr. oko zagađivanja okoliša, ispušnih plinova..) svjetske sile zajednički su utemeljile Dan planina još 2002. godine i na taj način bar probližile stavove da su planine, uz vode i šume, neizostavan čimbenik reguliranja onog što nas danas najviše muči (naravno osim ratova!) - klime, kvalitete zraka koji udišemo, očuvanja staništa brojnih životinjskih i biljnih vrsta.

Everest

›› ČOVJEK KOJI JE NA MOUNT EVERESTU BIO 10 PUTA!

Thu, October 08, 2020 - 1:25:34

On je šerpa Ang Rita iz Katmandua, glavnog grada Nepala, zemlje u kojoj se nalazi najviša planina na svijetu, Himalaja, planinski je vodič i nosač koji je na najvišem vrhu svijeta Mount Everestu (8848 m) bio čak deset puta! Umro je sredinom rujna ove godine, u dobi od 72 godine, kako je 19. rujna objavio dužnosnik Nepalskog planinarskog saveza (NMA) Santa Bir Lama, a prenio Večernji list 22. rujna 2020.

Dinara

›› USKORO: PARK PRIRODE DINARA!

Sat, September 12, 2020 - 8:58:36

Hrvatska ima osam nacionalnih parkova - Plitvička jezera, Paklenica, Krka, Mljet, Sjeverni Velebit, Kornati, Brijuni, Risnjak, te 11 parkova prirode: Kopački rit, Lonjsko polje, Vransko jezero, Biokovo, Papuk, Učka, Velebit, Žumberak, Medvednica, Lastovo, Telaščica. Ova zaštićena područja čine 12 posto kopnene površine Hrvatske, a uskoro bi se taj udio mogao povećati na 13 posto!

Everest

›› KADA ĆEMO NA MOUNT EVEREST?

Sat, May 23, 2020 - 3:37:59

Hoće li se netko od bjelovarskih planinara uskoro, ili bilo kad, uspeti na Mount Everest?!

E-mail lista
Primajte obavijesti o akcijama i izletima i prijavite se na našu mail listu

SADRŽAJ RUBRIKE