Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

null

Zimski uspon na LUPOGLAV

BiH, 11.-12. veljače 2017.
PRENJ, vrh Lupoglav (2102 m)

Jedna od najatraktivnijih i najljepših , ali i najćudljivijih hercegovačkih planina Prenj bila je ovaj vikend cilj dvojice članova Visokogorske HPD „Bilogora“. Tomislav Pavić i Željko Vinković priključila su se grupi od 180 visokogoraca i alpinista koji su u zimskim uvjetima popeli vrh Lupoglav, visok 2102 metara , jedan od najljepših vrhova planine Prenj. Povod okupljanja ovako velikog broja planinara bio je memorijalni zimski uspon na Lupoglav.
null
Memorijalni zimski uspon na Lupoglav održava se svake godine sredinom veljače u organizaciji Planinarskog saveza BiH kao spomen na trojicu planinara, Iliji Dilbera, Ziju Jajatoviću i Miloradu Stjepanoviću, stradalih na ovom vrhu tokom prvog zimskog uspona 14. veljače 1970. godine. Memorijal je zamišljen kao dvodnevni uspon sa noćenjem u Barnom dolu pod šatorima. Pošto se radi o visinskoj razlici u usponu i silasku od 2000 metara ovo predstavlja izuzetno kondicijski napornu turu.
null

Polazna točka pohoda bio je parking ušća rijeke Mostarska Bijela u akumulaciono jezero gdje je postavljen prijavni i info šator za preuzimanje akreditacija i učesničkog materijala. Prvi dan trebalo je svladati 1500 metara visinske razlike s ruksacima teškim 18-20 kg u kojima je bila sva potrebna oprema za dvodnevni zimski boravak u planini . Osim tehničke opreme za penjanje u snijegu i ledu (cepin, derez, uže, kaciga) najteži dio ruksaka čine podloga i zimska vreća za spavanje, šator te voda za prvi dan.

null

Vodu za kuhanje čaja, juhe, pripremu hrane u baznom kampu dobili smo na licu mjesta topljenjem snijega i prokuhavanjem iz privremeno nastalog jezerca. Većina učesnika stigla je prvog dana u dolinu Barni dol do 17 sati te odmah prije mraka postavila šatore i razvukla opremu za spavanje. Noćna temperatura od – 10 stupnjeva za Prenj je prava proljetna, a uz puni mjesec ugođaj je bio idiličan. Bilogorskim visokogorcima spavanje u šatoru na ovako niskoj temperaturi predstavljalo je prvo pravo iskustvo, a kako su bili dobro opremljeni spavanje je bilo vrlo ugodno.
Drugi dan ujutro kod spomen grobova prvo smo odali počast poginulim alpinistima, a nakon toga krenuli na sam uspon na vrh Lupoglava. Vrijeme je bilo samo za poželjeti! Vrh se otvorio, obasjalo ga je jutarnje sunce i samo je čekao naš dolazak. Završnu padinu od 400 visinskih metara trebalo je penjati u navezima ali zbog dobrih uvjeta većina je iskoristila mogućnost samostalnog penjanja uz pomoć cepina.
null

null

Do 10 sati vrh je prekrilo mnoštvo zaljubljenika u bijele i snježne planine, a vidici su se širili sve do planine Čvrsnice, Čabulje, Bjelašnice, Treskavice dok su ostali vrhovi Prenja bili kao na dlanu.
null

Prepuni dojmova i presretni da smo penjali s „velikim dečkima“ na ovako prekrasnoj planini ali i iskusili spavanje u snijegu morali smo prije od ostalih nazad s vrha jer nas je čekao dugi povratak kući.
null
Toliko smo se oduševili Prenjom da smo poželjeli već iduće godine u zimi ponovo doći na neki od njegovih vrhova preko 2000 metara.Tekst : Željko Vinković
Fotografije Željko Vinković i Tomislav Pavić