Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

null

U masivu Atlasa na afričkom snijegu

Veliki i povijesni uspjeh za planinarsko društvo "Bilogora" da je čak 5-toro članova uspjelo u jednom usponu popeti vrh iznad 4000 metara.

Planinski masiv Atlasa nalazi se u Sjevernoj Africi, proteže se uz obale Atlantskog oceana i Sredozemnog mora u duljini od 2 500 km, preko država Maroko, Alžir i Tunis. Atlas razdvaja Mediteran i atlansko primorje od Saharske pustinje.
null
Cilj bilogorskih planinara bio je najviši vrh Atlasa - Jabal Tubkal na planini Tubkal, u sjeverozapadnom Maroku, visok je 4 167 metara. Najviši vrh ispenjali su Marko Vujanović Kotarščak, Ankica Kotarščak, Tomislav Pavić, Dijana Stolar i Željko Vinković.
null
Na uspon se krenulo iz planinskog berberskog mjesta Imlil na visini od 1700 metara, šezdeset kilometara od Marrakecha, kojeg još zovu "Mali Chamonix".
null
Daljnji uspon išao je preko naselja Aroumda i zaselka Sidi Charamouch koje je na 2300 metara odakle počinje pravi snježni uspon. Odavde do planinarskog doma Toubkal na 3200 metara ima još dobra 4 sata po ugaženom snijegu.
null
U planinarskom domu Toubkal se prespavalo, a drugi dan se krenulo prema vrhu. Snijega oko doma pa sve do 3900 metara bilo je dobar metar dok ga je u vršnim dijelovima iznad 4000 metara raznio vjetar pa se na mjestima vidjelo i kamenje.
null

Nakon planinarskog dijela ostalo je još tri dana za upoznavanje ljepota ove sjeveroafričke zemlje. Najduže se uživalo u milijunskom Marrakechu jednom od četiri kraljevska grada Maroka. Marrakech je čaroban spoj sjeverne Afrike i francuske kulture. Stari dio Marakeša - Medina opasana je sa 19 kilometara zida dok je noviji dio sagrađen oko Medine. Trg Jamaa el Fna, glavni trg Medine najveći je otvoreni trg Afrike i najveća atrakcija Marrakecha te prava filmska pozornica.
null
Na trgu na kojem se živi 24 sata na dan sve vrvi od prodavača svakojakih vrsta do onih koji proriču sudbinu, pjevača, slijepih prosjaka, majstora tetovaže, krotitelja zmija i drugih zabavljača.
null
Prema večeri buka postaje sve jača, a trg postaje plesni vrtuljak marokanskog ritma i vriske. Preko noći tu su brojne pokretne trgovine pune hrane i pića (nema alkohola), suvenira i drugih zanimljivosti .
null

Stiglo se posjetiti i gradić Essaouira koji ima 70 000 stanovnika, a nalazi se na zapadu Maroka na atlanskoj obali, a udaljen je autobusom 3 sata od Marrakecha. Grad je značajna trgovačka luka u zaleđu Marrakecha. Pokraj Essauire teče kanarska struja pa ima blagu klimu, brojne plaže i pogodna je za ribolov.
null
Posjet ribarskoj luci ostavio je poseban dojam na sve , a mogla se vidjeli cijela lepeza radnji u ribarskom životu.
null
null
Jedni prodaju netom svježu ulovljenu ribu, drugi pripremaju i krpaju mreže za sutra, treći pripremaju čamce dok galebovi lagano nadlijeću i vrebaju svoj plijen.
null