Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

Prenj (Bosna i Hercegovina): vrh Zelena glava (2155 mnv) - 12. i 13. lipnja 2010.

Prenj je najljepša, najatraktivnija i najsurovija planina u Bosni i Hercegovini. Smješten je u srcu dinarskih planina u sjevernom dijelu Hercegovine. Mnogi planinari i alpinisti Prenj nazivaju „hercegovačkim Alpama“. Iznimno je nepredvidiva planina na kojoj se zbog sudara mediteranske i kontinentalne klime nerijetko i tijekom jednog dana vrijeme nekoliko puta izmjeni.

Plan izleta:

12. lipnja 2010., subota
00.00 - polazak iz Bjelovara s bolničkog parkirališta
8.00 – 9.00 dolazak u Konjic – dočekuju nas prijatelji iz Visokog; polazak na uspon iz sela Bijela prema planinarskoj kući na Jezercu (4 sata)
13.00 - smještaj u domu (gdje spavamo)
13.30 - polazak na uspon prema vrhu Zelena glava (1,5 do 2 sata laganog uspona; u slučaju procjene da postoji mogućnost loših vremenskih prilika uspon na vrh ostaje za sutra)

13. lipnja 2010., nedjelja

Plan ovisi o vremenskim prilikama prethodnog dana. Ako je uspon ostvaren u subotu, ostaje mogućnost posjeta Mostaru i čuvenom mostu iz bitke na Neretvi u Jablanici. Povratak u Bjelovar planiran je u večernjim satima.

Svaki polaznik na izlet ide na vlastitu odgovornost. Molim sve planinare da ponesu putovnicu, planinarsku iskaznicu, vreću za spavanje, hranu za dva dana, kišnu kabanicu, rezervnu odjeću, naglavnu svjetiljku i drugu uobičajenu planinarsku dvodnevnu opremu. U cijenu izleta nije uključeno plaćanje smještaja, nego ga plaća svatko pojedinačno. Uplate za izlet mogu se izvršiti u prodavaonici peradi Zagrepčanka na Gradskoj tržnici do srijede, 9. lipnja 2010.

Vodič izleta:
Željko Vinković (098/449-989)