Hrvatsko planinarsko društvo “Bilogora” Bjelovar

VISOKOGORSKA SEKCIJA

Cvrsnica

MEMORIJAL „IVICA PLAZONIĆ“ NA ČVRSNICI

Wed, November 04, 2015 - 8:58:02

Ove godine se okupio rekordan broj planinara, čak 51 planinarsko društvo iz Hrvatske i BiH a priključili su se i izviđači iz Belgije. Među 51 planinarskim društvom našlo se i četvoro članova HPD „Bilogora“.

Hrvatsko planinarsko društvo „Pločno iz Posušja zajedno sa HPD „Malačka“ iz Kaštela svake godine prvi vikend u drugoj polovici srpnja organizira memorijalni skup „Ivica Plazonić“. Skup se organizira povodom obilježavanja godišnjice smrti planinara Ivice Plazonića člana HPD Malačka iz Kaštela, kojega je iznenadna smrt zatekla upravo na planini Čvrsnici.

Čvrsnica je planinski lanac smještena u sjevernom dijelu Hercegovine, sa najvišim vrhom Pločno 2227 m. Pruža se u smjeru od zapada prema istoku. Čvrsnica je okružena desnom obalom rijeke Neretve na istoku i njenim pritokom Doljanke, koju dijeli od Prenja, sa sjevera Dražanka, a sa južne strane Dugo polje i jezero Blidinje, te sa zapadne strane planina Vran. Ima više od deset vrhova iznad 2000 metara, tu su i poznate vertikalne litice – (Pesti brdo, Veliki kuk, Mežnica stijene, Strmenica….). Ona također, uključuje i jezera Blidinje, Crepulja i Crljenjak, te kanjon Diva Grabovica, koji se usijeca 6 km u planinu.

Kako se radi o kondicijski izuzetno zahtjevnom usponu u trajanju od 4,5 sata na kojem se savladava preko 1100 metara nadmorske visine krenulo je samo četvoro odvažnih. U rano jutro u 6 sati krenulo se na uspon na vrh Pločno (2228 m), najviši vrh Hercegovine i planine Čvrsnice. Do najvišeg vrha Pločno vodi više planinarskih staza. Jedna od bolje obilježenih i održavanih, zasigurno, je ona koja započinje od crkve Sv. Ilije u Masnoj luci. Zbog velike vrućine uspon je bio još zahtjevniji, ali su ipak svi bilogorski planinari uspjeli stići na vrh Pločno. U povratku s vrha odlučili su se za novu stazu kroz „Papuč dragu“ po kojoj im je trebalo 4 sata za silazak. Sama priroda se uplela u program i predvečer je poslala ljetni pljusak sa toliko željenim osvježenjem. Kiša je brzo stala pa je planinarsko druženje nastavljeno oko logorske vatre, uz razgovor i pjesmu, te uz roštilj i točeno pivo, a gitaru i raspjevanu skupinu, su ušutkale tek prve jutarnje zrake sunca.

U nedjelju je većina otišla na sv. misu u crkvu sv. Ilije, na kojoj je fra. Petar govorio o lokalnom planinskom području, posebno osvrnuvši se na hrvatski narod koji je tu živio i na nedaće s kojima se susretao kroz višestoljetnu povijest. Nakon mise HPD Malačka je pripremila ručak, a nakon ručka i još malo druženja krenulo je spremanje i završetak kampa te povratak kući. Nakon što prenesemo prekrasne doživljaje s Blidinja i Čvrsnice svojim prijateljima u društvu nadamo se da ćemo iduće godine otići u puno većem broju.

Tekst: Željko Vinković

Cvrsnica Prema vrhu


E-mail lista
Primajte obavijesti o akcijama i izletima i prijavite se na našu mail listu

SADRŽAJ RUBRIKE
Na velebitskim grebenima Golovrha i Višerujne
Velebitska minijatura u sedam činova
U srcu južnih rumunjskih Karpata
Sjeverna Makedonija_gdje vječno sunce sja
PET VELEBITSKIH PRIČA za 95 godina HPD “Bilogora”
Na Trnovačkom jezeru okruženi Biočem, Maglićem i Volujkom
ČVRSNICA - VRAN PLANINA_plan
Uspon na Mont Blanc
Triglav
PROKLETIJE - najdivljije i najsačuvanije planine u Europi.
MEMORIJAL „IVICA PLAZONIĆ“ NA ČVRSNICI
Bilogorci u švicarskim i francuskim Alpama
EISENERZER REICHENSTEIN (2165m)
PFAFFENSTEIN (1871m) i DACHSTEIN (2995m) - 21. i 22. lipnja 2014.
USPON NA KLEINE ANKOGEL (3096 m)
HRVATSKI PLANINAR 11,2013 - Nakon Aragatza Kazbek
Upoznajmo Gruziju
Upoznajmo Armeniju
Planinarski vrhovi
Sastanak Visokogorske sekcije - plan za 2013.
Biokovski vuk (od prijevoja Dupci do Neretve)
BJELOVARČANI U SLOVAČKIM I POLJSKIM VISOKIM TATRAMA
Plan izleta Visokogorske sekcije u 2012. godini
Ponovo okupljanje Visokogorske sekcije HPD Bilogora
Bjelovarčani na krovu Austrije
Vikend u Julijskim Alpama (Mala Mojstrovka i Prisojnik)
Ispenjan Ararat!
Otputovao nam Zvonimir!
Prenj (Bosna i Hercegovina): vrh Zelena glava (2155 mnv) - 12. i 13. lipnja 2010.
Impresije s puta u Egipat - Mojsijevo brdo i Katarinin vrh