Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

Ledenjak Allalingletscher i veličanstveni Castor (4228 m)

Allalingletscher - 20.rujna 2017.
Castor (4228 m) - 22 rujna 2017.

Lijepih krajeva, bregova i planina ima posvuda u Hrvatskoj ali postoji nešto privlačno što čovjeka vuče da posjeti nešto još dalje, veće i nepoznatije. Tako je i sa svijetom planina viših od 4000 metara za koje treba potegnuti tisuću kilometara na granicu Italije i Švicarske ili još dalje do Francuske. Dvojica bilogorskih visokogoraca, Tomislav Pavić i Željko Vinković, iskoristili su zadnji period prije većih snjegova da posjete ovaj čudesni svijet alpskih vrhove iznad 4000 metara. Nakon svakodnevnog praćenja vremenske prognoze na portalima, koja je u zadnje vrijeme bila jako šarena i nepovoljna, konačno su sredinom rujna dobili zeleno svjetlo za planinu. Pridružili su se dvojici članova Visokogorske sekcije HPD „Bilo“ Koprivnica koja je bila organizator uspona na ledenjak Allalingletscher i vrh Castor, visok 4228 metara.
null
Za zagrijavanje smo se žičarom uputili iz doline Saas na 6 km dugački ledenjak Allalingletscher smješten u Peninskim Alpama u švicarskom kantonu Valais. Ledenjaci ili glečeri su velike trajne mase leda formirane na površini koje se miču zbog gravitacije. Oni nastaju otapanjem dugotrajno skupljenog snijega koji se vremenom pod svojom težinom počne kretati nizbrdo. Allalingletscher je prepun uzdužnih i poprečnih rupa, pukotina, kanala i procjepa. Istovremeno je veličanstven i opasan te zahtjeva izuzetan oprez i kretanje u navezu .
null
null
null
null
null
null
Nakon dana odmora preselili su u drugu dolinu gdje je smješten Zermatt koji je polazište žičare prema našem glavnom cilju, vrhu Castoru. Vrh Castor se nalazi na granici Švicarske (dolina Valais) i Italije (dolina Aosta). S vrha Castora pruža se veličanstven pogled na susjedni vrh Polux, grupu vrhova Breithorna, nezaobilazni Matternhorn i na masiv Mont Blanca. Na istoku se pruža pogled na zapadni i i istočni Lyskamm i ostale vrhove i skupine Monte Rosa. Tu se skupila lijepa ekipa četiritisućnjaka na jednom mjestu. Uobičajeno se na ovaj vrh kreće s lakše talijanske strane, no ovaj put radije smo odabrali atraktivniju i zahtjevniju švicarsku stranu. (do sada nisam našao tekst na internetu da su hrvatski planinari penjali s ove strane)
null
Prema Castoru treba prečiti raskopani ledenjak Verra i obilaziti njegove pukotine i procjepe te oprezno hodati preko snježnih mostova . Tek nakon dugog hodanja ledenjakom i dolaska do sedla Zwillingjoch (3848 m) slijedi uspon zapadnim grebenom po snijegu i ledu.
null
null
Kako se približavamo vrhu uspon postaje sve zahtjevniji što zbog sve veće strmine te dvadeset metarskog gotovo ledenog zida koji je trebalo cepinima ispenjati prije izlaska na greben.
null
null
Nakon izlaska na greben čekala nas je još jedna poslastica u vidu 40 centimetara širokog i 50-tak dugačkog uzdužnog grebena koji vodi na sam vrh.
null
null
U slučaju poskliznuća možete birati hoćete li sletjeti po strmoj 200-300 metara dugoj padini padini u Švicarsku ili Italiju. Ishod bi bio isti ! Uski greben ipak smo prošli smo bez problema te se prepustili veličanstvenim vidicima s Castora.
null

Tekst: Željko Vinković,
Član Visokogorske sekcije
HPD Bilogora“ Bjelovar