Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

HAJLA, prokletijska grebenska ljepotica

Hajla leži između Rugovske klisure i izvorišta rijeke Ibra na granici Crne Gore i Kosova i dio je sjeveroistočnog ogranka lanca Prokletija.

Drugu godinu zaredom bilogorski visokogorci otvaraju svoju planinarsku sezonu u siječnju zimskim usponima iznad 2000 metara. 2017. godine već smo se u prvom tjednu siječnja okušali u slovenskim Karavankama i Julijskim Alpama na 2060 metara visokom Velikom vrhu Begunjščice te vrhu Prisojnika visokom 2547 metara. Ove godine, Mario, Tomislav i Željko, trojica članova Visokogorske sekcije HPD „Bilogora“ Bjelovar odlučili su posjetiti dinarske planine te se u Crnoj Gori pridružiti zimskom usponu na planinu Hajlu po mnogima jednu od najljepših crnogorskih planina.

Hajla leži između Rugovske klisure i izvorišta rijeke Ibra na granici Crne Gore i Kosova i dio je sjeveroistočnog ogranka lanca Prokletija. S visinom od 2403 m nadmorske visine najviša je planina ovoga dijela Prokletija. Hajlu karakterizira skoro dva kilometra dugi glavni greben sa smjerom koji se proteže u smjeru sjeverozapad-jugoistok. Najviši vrh nalazi na golom stjenovitom grebenu čija je sjeverna strana izrazito razvedena i stjenovita te prepuna strmih i zatravnjenih žljebova privlačnih za alpiniste .

Ispod glavnog grebena nalazi pojas planinskih livada i pašnjaka, a ispod njih slikovite crnogorične i mješovite šume.


Bjelovarski visokogorci bili su jedini hrvatski učesnici memorijala „Safet Mavrić Ćako“ koji u njegovu čast organizira planinarsko skijaški klub “Hajla” iz Rožaja i Turistička organizacija Rožaje svake godine drugog vikenda u siječnju. Memorijal je jedan od najmasovnijih planinarskih događaja u Crnoj Gori kojim se odaje počast vrhunskom rožanskom i novopazarskom planinaru. On je tragično stradao na liticama Hajle 6. siječnja 1997. god. previše se približivši zasniježenom i zaleđenom rubu planinskog grebena. Osim planinar bio je i skijaš, alpinist, biciklist, gimnastičar, plivač, zaljubljenik u prirodu i ljude.
Memorijal je ujedno i podsjetnik da nesreće ne zaobilaze ni najiskusnije i da u planinu uvijek treba ići s oprezom i poštovanjem. Prema riječima domaćina memorijal je postao prepoznatljiv među planinarima čemu je dokaz, iz godine u godinu, sve veći broj prijavljenih sudionika. Organizatori su zbog terena pogodnog lavinama ograničili broj sudionika ovogodišnjeg uspona. Tako se ove godine na memorijalu okupilo oko 150 planinara iz svih krajeva, a najviše iz Crne Gore, Srbije i Kosova .

Prvog dana su nas iz mjesta Rožaje, terenskim kamionom popularnom „ stodesetkom“ prevezli do katuna Bandžov u podnožju planine Hajle na 1400 metara nadmorske visine.

null
null

Iz Bandžova se za nepunih sat stiže pješice do planinarskog doma na „Gropama“ na 1880 metara n.v.
nullTamo su organizatori pohoda potpomognuti Općinom Rožaje i Planinarskim savezom Crne Gore priredili druženje dugo u noć.
null


Nakon kratko prospavane noći, drugi dan se od doma penje na vrh Hajle. Iako visok preko jednog metra, cijelom stazom, snježni pokrivač bio je dovoljno zbijen za hodanje.Pred i na samom vršnom grebenu Hajle uspon je otežavala i gusta magla .


Vodiči su prije samog završnog uspona na vrh tražili od svih korištenje adekvatne zimske planinarske opreme s naglaskom na cepine i dereze.


Na kraju je 70-tak planinara uspješno došlo do vrha.Domaćini su naglasili da zimski uspon na Hajlu ima za cilj promociju planine koja ima velik potencijal za razvoj planinskog turizma. Mi smo osim ljepotom Hajle bili oduševljeni i ljubaznošću domaćina, a uspostavili smo i puno planinarskih kontakata za buduća planinarenja po planinama ove regije. Čarobne planine Crne Gore vidimo se uskoro !

Sudionik zimskog uspona: Željko Vinković