Hrvatsko planinarsko društvo “Bilogora” Bjelovar

EU projekt
HPD Bilogora - sredstvima iz EU

POUČNA STAZA BILOGORA - otvorenje Staze

Fri, May 08, 2020 - 1:59:42

Bjelovarski planinari svome su gradu ali i široj društvenoj zajednici, budućim generacijama planinara ali i svima zaljubljenicima u prirodu, a posebno mladima i učenicima, podarili i u naslijeđe ostavili vrijedan i jedinstven dar - Poučnu stazu Bilogora.

Projekt je realiziran, važno je reći, sredstvima povučenima iz EU čime je HPD Bilogora postalo jedno od rijetkih planinarskih društava u Hrvatskoj koje je za svoj program uspjelo dobiti europska sredstva.

Poučna staza dovršena je i otvorena u jeku pandemije koronavirusa, 7.svibnja 2020. kada je kod planinarskog doma na Kamenitovcu goste i uzvanike pozdravila predsjednica HPD Bilogore Vera Pauška. O samom projektu više je rekla idejna začetnica cijele akcije Anamarija Pađan rekavši ako se radi o projektu odobrenom u sklopu podmjere 8.5. „Potpora za ulaganje u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“, tip operacije 8.5.2., „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i manje infrastrukture“.

Riječ je o uređenju dijela šumske površine koja se nalazi odmah iza planinarskog doma Kamenitovac. Ideja o oplemenjivanju toga prostora izgradnjom poučne staze krenula je još 2016., HPD Bilogora aplicirala je na sredstva iz EU, natječaj je uspješno prošao, bjelovarskom društvu odobreno 452.950 kuna (85% sredstava iz EU, 15% iz državnog proračuna) za realizaciju projekta. U rujnu 2017. potpisan je ugovor o korištenju sredstava, voditeljica projekta Adela Zobundžija i projektantica Ana Marija Tandara Vujčić osmislile su Poučnu stazu, provedeni su natječaji za izvođače pojedinih radova. Nakon obavljenih brojnih „papirnatih“ poslova, koji su sve prije nego brzi i jednostavni, s radovima se počelo 2019., a nastavilo, unatoč koronavirusu, u prvim mjesecima 2020., da bi krajem travnja Poučna staza bila dovršena. Tako će umjesto neuređenom šumom od 7. svibnja 2020. posjetitelji, a očekuje se prije svega mladi te učenici brojnih škola, ali i građani, gosti planinarsog doma, moći proći lijepo uređenom Poučnom stazom. Izrađena od hrastovog drveta, malo izdignuta na podlozi iznad zemljane površine, dužine oko 250 m, staza vijuga kroz uređenu šumu. Na njoj 30-ak tabli s imenima, ali i osnovnim značajkama biljnog i životinjskog svijeta ovoga dijela Bilogore, opisanima na hrvatskom i engleskom jeziku.

Poučna staza Bilogora Poučna staza Bilogora Poučna staza Bilogora Poučna staza Bilogora


E-mail lista
Primajte obavijesti o akcijama i izletima i prijavite se na našu mail listu

SADRŽAJ RUBRIKE