Hrvatsko planinarsko društvo “Bilogora” Bjelovar

EU projekt

OTVORENA POUČNA STAZA BILOGORA

Fri, May 08, 2020 - 1:59:16

Prigodnim okupljanjem kakvo u uvjetima pandemije koronavirusa može i biti, kod planinarskog doma na Kamenitovcu u četvrtak je, 7. svibnja 2020., otvorena Poučna staza Bilogora, projekt realiziran sredstvima povučenima iz EU.

Time je HPD Bilogora postalo jedno od rijetkih planinarskih društava u Hrvatskoj koje je uspjelo aplicirati europska sredstva i ostaviti budućim generacijama planinara ali i svima zaljubljenicima u prirodu, a posebno mladima i učenicima, u naslijeđe trajnu vrijednost.

Prisutne je pozdravila predsjednica HPD Bilogore Vera Pauška najavivši i nove projekte (uređenje sanjkališta), a o samoj poučnoj stazi više je rekla idejna začetnica akcije Anamarija Pađan koja se između ostalog zahvalila na pomoći Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te Općini Veliko Trojstvo.

Navedeni projekt odobren je u sklopu podmjere 8.5. „Potpora za ulaganje u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“, tip operacije 8.5.2., „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i manje infrastrukture“.

Riječ je o uređenju šumske površine koja se nalazi iza planinarskog doma Kamenitovac. Ideja o oplemenjivanju toga prostora izgradnjom poučne staze krenula je još 2016., HPD Bilogora aplicirala je na sredstva iz EU, natječaj je uspješno prošao, bjelovarskom društvu odobreno 452.950 kuna (85% sredstava iz EU, 15% iz državnog proračuna) za realizaciju projekta. U rujnu 2017. potpisan je ugovor o korištenju sredstava, voditeljica projekta Adela Zobundžija i projektantica Ana Marija Tandara Vujčić osmislile su Poučnu stazu, provedeni su natječaji za izvođače pojedinih radova. Nakon obavljenih brojnih „papirnatih“ poslova, koji su sve prije nego brzi i jednostavni, s radovima se počelo 2019. a nastavilo, unatoč koronavirusu, u prvim mjesecima 2020., da bi krajem travnja Poučna staza bila dovršena. Tako će umjesto neuređenom šumom od 7.svibnja 2020. posjetitelji, a očekuje se prije svega mladi te učenici brojnih škola, moći proći lijepo uređenom Poučnom stazom. Izrađena od hrastovog drveta, malo izdignuta na podlozi iznad zemljane površine, dužine oko 250 m, staza vijuga kroz uređenu šumu. Na njoj 30-ak tabli s imenima ali i osnovnim značajkama biljnog i životinjskog svijeta ovoga dijela Bilogore, opisanima na hrvatskom i engleskom jezikom.

POUČNA STAZA „Bilogora“
Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima europske unije - Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj.
Tip operacije 8.5.2. "Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture".
Ukupni iznos projekta: 452.950,00 Kuna
Iznos potpore iz proračuna EU: 385.007,50 Kuna (85 %)
Iznos potpore iz proračuna Republike Hrvatske: 67.942,50 Kuna (15 %)

Poučna staza Bilogora Poučna staza Bilogora Poučna staza Bilogora Poučna staza Bilogora