Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

null

ZIMSKI USPON NA LUPOGLAV

Predavanje i projekcija fotografija u sklopu Visokogorskog četvrtka , 16. ožujka 2017. u 19.00 sati u planinarskom domu „Kamenitovac".
Predavači : Tomislav Pavić i Željko Vinković

Jedna od najatraktivnijih i najljepših , ali i najćudljivijih hercegovačkih planina Prenj bila je 11. i 12. veljače 2017. , cilj dvojice bilogorskih visokogoraca ,članova Visokogorske HPD „Bilogora“. Tomislav Pavić i Željko Vinković priključili su se grupi od 180 visokogoraca i alpinista koji su u zimskim uvjetima popeli vrh Lupoglav, visok 2102 metara , jedan od najljepših vrhova planine Prenj. Povod okupljanja ovako velikog broja planinara bio je memorijalni zimski uspon na Lupoglav.

Memorijalni zimski uspon na Lupoglav održava se svake godine sredinom veljače u organizaciji Planinarskog saveza BiH kao spomen na trojicu planinara, Iliji Dilbera, Ziju Jajatoviću i Miloradu Stjepanoviću, stradalih na ovom vrhu tokom prvog zimskog uspona 14. veljače 1970. godine. Memorijal je zamišljen kao dvodnevni uspon sa noćenjem u Barnom dolu pod šatorima. Pošto se radi o visinskoj razlici u usponu i silasku od 2000 metara ovo predstavlja kondicijski izuzetno napornu turu.

Kako je bilo prvi dan trebalo je svladati s teškim ruksacima 1500 metara visinske razlike ?
Koliko su bili teški ruksaci sa potrebnom opremom za dvodnevni zimski boravak u planini ? .
Kako je bilo topiti snijeg da se dobije vodu za kuhanje čaja i juhe ?
Kolika je bila noćna temperatura za spavanje ?
Kako je bilo spavati u snijegu.

Na ta i sva druga pitanja odgovoriti će vam sudionici ovogodišnjeg zimskog pohoda na Lupoglav ako dođete u četvrtak u 19 sati na planinarski dom "Kamenitovac"