Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

null

Vladari Himalaje, poljski alpinizam 80-tih

U sklopu inicijative Penjati se mora održana je 13.studenog 2013. u Studenskom centru u Zagrebu projekcija nagrađivanih dokumentarnih filmova o poljskom alpinizmu 80-tih: Art of freedom i Kukutzka.

Penjati se mora je inicijativa u sklopu planinarskog društva Željezničar čiji je cilj razvijati i podržavati projekte edukacije alpinista u Hrvatskoj. Slijedeći "od zajednice za zajednicu" princip rada, inicijativa se obraća penjačima te kroz organizaciju kulturoloških događanja alpinističke/planinske tematike prikuplja sredstva za rad koja se vraćaju u zajednicu u vidu programa edukacije.

null
Poljski alpinizam tog perioda specifican je buduci da se radi o generaciji koja je bila avangarda svjetskog alpinizma, potpuno je zavladala Himalajom. Istovremeno, Poljska dozivljava veliku represiju te vriju nadolazece drustvene promjene. Pojava ove generacije alpinista ima uporiste u organiziranom socijalistickom sustavu uzgoja kadrova u alpinizmu a sa druge strane pogonjena je velikom zeljom pripadnika te generacije za iskustvom osobne slobode. U pauzi između dva filma razgovaralo se putem video konferencije s autorom filma Kukutzka, Jerzyjem Porebskim te kanadskom autoricom knjige Freedom climbers, Bernadette McDonald.

Jerzy Kukuczka -poljski alpinist , rođen 24.ožujka 1948 u Katowicama - druga osoba koja je osvojila krunu Himalaja i Karakorum (svih 14 vrhova s visinama od preko 8000 metara u periodu od 1979 do 1987.g.).Prvi je bio Reinhold Messner kojem je za to trebalo šesnaest godina i četiri mjeseca ,a Kukuczki manje od osam godina). On se smatra jednim od najvećih planinara dvadesetog stoljeća ,a poznat je po ogromnoj fizičkoj i mentalnoj snazi . Od 14 osamtisućnjaka , sedam je ispenjao alpskim stilom, četiri po prvi put u zimi, jedan vrh potpuno sam.Njegovi partneri bili su su: Wojciech Kurtyka , Artur Hajzer , Krzysztof Wielicki i Ryszard Pawlowski .