Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

uređenje potkrovlja

UREĐENJE POTKROVLJA PLANINARSKOG DOMA KAMENITOVAC

uređenje potkrovlja uređenje potkrovlja uređenje potkrovlja uređenje potkrovlja uređenje potkrovlja uređenje potkrovlja uređenje potkrovlja uređenje potkrovlja uređenje potkrovlja

Rekonstrukcija krovišta planinarskog doma „Kamenitovac“ obavljena je u listopadu 2002. godine. Tada je skinut stari biber crijep i letve te je pribijena daščana oplata i prekrivena PVC folijom, pribijanjem kontra letvi izrađen je zračni prostor između oplate i budućeg crijepa, letvanje i pokrivanje novim Tondach crijepom. Srušen je i jedan dimnjak ispod sljemena krova i saniran drugi dimnjak. Od tada Društvo sanja o uređenju unutrašnjosti potkrovlja kao grupne planinarske spavaonice.

Na Izvanrednoj skupštini HPD „Bilogora“, 23.studenog 2008. godine, izabran je novi Upravni odbor Društva, na čelu s Željkom Vinkovićem kao predsjednikom, sa novim idejama i vizijama. Na sastanku Upravnog odbora, 7.prosinca 2008.g., odmah je otvoreno pitanje uređenja potkrovlja te je zaključeno da uređenje treba izvršiti u nekoliko etapa, odnosno onako kako se uspiju prikupiti potrebna financijska sredstva ili materijali. Uređenjem potkrovlja planinarskog doma u planinarskom smislu (kao grupna spavaonica) planiralo se dobiti 40-50 novih spavaćih mjesta. Povećanjem broja mjesta omogućio bi se prihvat većeg broja planinara koji bi planinarili po Bilogori tijekom vikenda. Uz planinare, mogućnost smještaja u ovom dijelu Bilogore bio bi omogućen i biciklistima, lovcima, udrugama vinogradara,vinara i voćara, KUD-ovima i svima drugima koji dolaze na Bilogoru u većem broju.

S uređenjem unutrašnjosti potkrovlja krenuli smo 2009. godine, izradom projektne dokumentacije s troškovnikom uređenja. Priprema samog potkrovlja za izvođenje radova provedena je kroz nekoliko radnih akcija.

RADNA AKCIJA – 17.09.2009.- skinuta polovica dasaka poda, sudjelovali:
1. Željko Tolić
2. Željko Vinković
3. Dubravko Biško
4. Zvonimir Miškulin

RADNA AKCIJA – 24.09.2009. – skinut preostali dio dasaka, sudjelovali:
1. Mirko Ježek
2. Darko Mraz
3. Vera Pauška
4. Ivan Majhut
5. Nada Frančić
6. Željko Pranjić
7. Đuro Gustović
8. Marijan Šnepf
9. Josip Poljugan
10. Željko Vinković
11. Dubravko Biško
12. Željko Nejašmić
13. Milan Rakovčan
14. Aleksandar Kokoruš

RADNA AKCIJA – 01.10.2009.- (metenje tavana), sudjelovali:
1. Damir Feher
2. Marijan Šnepf
3. Dubravko Biško
4. Zvonimir Miškulin

Našu ideju prepoznalo je Ministarstvo turizma koje nam je za program „Planinarski dom „Kamenitovac“ – povećanje smještajnih kapaciteta“ odobrilo 20.000,00 kn sredstava bespovratne potpore za sufinanciranje realizacije Programa poticanja razvoja posebnih oblika turizma na kontinentu „Zelena brazda“. Sredstvima Ministarstva turizma i vlastitim sredstvima započeli smo s uređenjem potkrovlja i uspjeli demontirati stari derutni daščani pod te postaviti toplinsku izolaciju između drvenih grednika. Na drvene grednike postavili smo novu dasku i brodski pod na 2/3 površine potkrovlja. Uspjeli smo drvenom oblogom sanirati i bočne strane tavana („šante“) te ugraditi nove prozore.

Radove smo nastavili 2010. godine u 2. fazi uređenja, vlastitim sredstvima i sredstvima Ministarstva turizma ostvarenim kroz program „Zelena brazda“. Postavljene su daske i brodski pod koji je premazan lazurom koji nam je donirao planinar Ivan Legin. Društvo je kupilo brodski pod koji su postavili Đuro Gustović i Marijan Šnepf uz pripomoć Željka Vinkovića. Zahvaljujući planinaru Mirku Ježeku donacijom je dobavljeno i dopremljeno u potkrovlje 40 madraca razduženih iz odmarališta u Pakoštanima. Da zaštitimo madrace i jastuke od prašine planinarka Ada Gustović sašila je navlake za madrace i jastučnice.

I 2011. godine sudjelovali smo s kvalitetnim programom u provedbi javnog poziva Ministarstva turizma za dodjelu bespovratnih financijskih poticaja za razvoj selektivnih oblika turizma na kontinentu „Zelena brazda". Ministarstvo turizma i te je godine HPD „Bilogora" dodijelilo sredstva u iznosu 20.000,00 kuna te sa Društvom sklopilo Ugovor o sufinanciranju. Odobrena novčana sredstva koristena su u provedbi programa 3. faze uređenja u kojoj smo ugradili prešanu vunu debljine 5 cm, postavili parnu branu i brodski pod između rogova. Dobavili smo i ugradili 3 komada Velux krovnih prozora te izradili zaštitnu drvenu ogradu na stubištu.

Zabijanje preostalog dijela brodskog poda na daščanu oplatu obavili su 8.i 9. ožujka Đuro Gustović i Marijan Šnepf uz pripomoć Željka Vinkovića. Odmah nakon radova zabijanja brodskog poda , u radnoj akciji 14. ožujka Vera Pauška, Ivan Želipski, Ankica Kotarščak i Jadranka Feigelhofer, temeljito su počistili cijelo potkrovlje i madarace. Da bi se u slučaju požara omogučio izlaz iz potkrovlja i kata morali smo montirati protupožarni vertikalni prilaz s izlaznim platformama.

Završnim lakiranjem broskog poda dobili smo grupnu spavaonu u koju smo smjestili 40 madraca obučenih plahtama sa jastucima i dekama. U prizemlju doma postavljeni su cipelari sa sobnim papučama za preobuvanje kako se potkrovlje ne bi oštečivalo planinarskim cipelama i unosile vanjske nečistoće. Potkrovlje će službeno biti otvoreno za vlastite potrebe Društva na godišnjoj skupštini Društva 3. ožujka 2013.