Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

null

Izmišljena bajka na srednjem Velebitu

Osmero bilogorskih planinara iskoristili su vrući produženi vikend od 3.-5. kolovoza za obilazak vrhova srednjeg Velebita (Kiza,Budakovo brdo,Velinac,Zečjak)

Niti najava pakleno vrućeg produženog vikenda nije spriječila najzagriženije ljubitelje Velebita u redovima planinara HPD "Bilogora" da ga posjete sa dva automobila.
Na put smo krenuli u noći sa petka na subotu u dva sata po ugodnoj temperaturi i već oko 9 sati ujutro stigli u čarobne Dabarske kukove.
null
null
Uživajući na Dabarskim kukovima obišli smo dva vrha : Kizu (1278 m) i Žuti kuk.
null
Nakon smještaja u planinarskom domu Vila Velebita popodne smo proveli u moru i plaži u Karlobagu.
Drugi dan isplaninarili smo Budakovo brdo (1317 m) i Velinac (965 m) vrhove sa prekrasnim pogledima na more i otoke (posebno na otok Pag).
null
null
Pakleno vruće popodne opet smo proveli osvježavajući se u moru na gradskoj plaži u Karlobagu.
Treći dan rano ujutro autom smo krenuli jadranskom magistralom prema planinarskoj kući na Alanu koji je bio početna točka sa uspon na još jedan srednje velebitski biser Zečjak (1622 m)
koji je zajedno sa Šatorinom najviši vrh srednjeg Velebita.
null
Da bi sve ostalo u planinarsko-morskoj kombinaciji kao i prošlih dana poslije planinarenja ekipa se spustila u Jablanac na završno kupanje prije polaska kući.
Srednji Velebit zbog mogućnosti kraćih prilaza vrhovima i šumovitih dijelova staza predstavlja izuzetno dobru lokaciju za ove vruće ljetne dane koju treba svakako kombinirati sa kupanjem
u našem prekrasnom Jadranu.

Napisao :
Željko Vinković,HPD "Bilogora"