Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

null

Priznanje HPD “Bilogora” Bjelovar za uspon na najviši vrh Škamnice

PD "Škamnica" Brinje dodjelilo je HPD "Bilogora" Bjelovar priznanje za 4.proljetni uspon na Zarin (828 m) najviši vrh Škamnice.

U nedjelju 7. travnja 2013.,petnaest planinara HPD "Bilogora" Bjelovar sudjelovalo je na proljetnom pohodu PD "Škamnica" u Brinju. Pohod je započeo u 10 sati na zbornom mjestu ispod plemićkog grada Sokolca. Kratko se hodalo asfaltnom cestom , a zatim od ulaza u šumu oko sat i po do Zarina (828 m) najvišeg vrha Škamnice.
HPD
Dodatna mogućnost bila je odlazak do vidikovca Kozjaka desetak minuta od vrha s prekrasnim pogledom prema Jadićeva planu (1416 m) najvišem vrhu Senjskog bila i dalje prema Vratniku a na jug preko Gusić jezera prema srednjem Velebitu. Spustivši se nazad u Brinje posjetili smo stalnu izložbu unutar plemićkog grada Sokolca na kojoj se posjetiteljima nudi sažeta informacija o Sokolcu i ulozi knezova Krčkih (Frankopana) u hrvatskoj povijesti. Plemićki grad Sokolac nekada moćnih hrvatskih knezova Krčkih smješten je na malom uzvišenju u središtu Brinja.Unutar njega je i jedan od najljepših kasnogotičkih sakralnih prostora u Hrvatskoj. Naš posjet Brinju završio je na Maloj Placi planinarskom veselicom uz živu glazbu, te kotao čuvenog brinjskog fažola s mesom po prigodnoj cijeni od petnaest kuna.

Tekst i fotografije: Željko Vinković