Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

OPĆA PLANINARSKA ŠKOLA ožujak - svibanj 2013.

Opća planinarska škola je osnovni oblik obrazovanja planinara. Njeni polaznici stječu ili produbljuju kodeks planinarske etike i elementarna znanja o sigurnom kretanju u planini, uče se vještinama koje im mogu pomoći u slučaju kakve nevolje i upoznaju se s prirodom. Završena opća planinarska škola uvjet je za upis u škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti (alpinističke, sportsko-penjačke, speleološke, markacijske, vodičke).

Plan Opće planinarske škole sastoji se od 18 sati predavanja, 11 sati vježbi i 7 dana izleta. Predavanja će se održavati jednom tjedno, a na njima će polaznici slušati odabrana tematska predavanja iz planinarstva i izleta (jednodnevni i dvodnevni planinarski izleti) na kojima će se provoditi terenska obuka i rješavanje određenih zadataka na terenu.

Teorijski dio obuhvaća teme iz povijesti planinarstva, planinarske meteorologije, planinarske medicine, planinarskih puteva i markacija, upoznavanja planina, alpinizma i tehničke opreme, osnove speologije, pripreme za odlazak u planinu, boravka i kretanja u planinama, opasnosti u planinama, orijentacije i korištenja zemljovida, prve pomoći u planini, zaštite planinske prirode te osnova spašavanja i HGSS. Izleti i pokazne vježbe održavat će se vikendima i obavezna su praksa za svakog ozbiljnog polaznika planinarske škole. Troškove prijevoza na izletima polaznici će plaćati sami, a osobnu prehranu i noćenje (dvodnevni izlet) također treba uračunati u vlastiti trošak.

Polaznici opće planinarske škole mogu biti isključivo članovi planinarskih udruga članica HPS-a s plaćenom članarinom za 2013. godinu i s navršenih 15 godina, a do punoljetnosti potrebna je suglasnost roditelja ili staratelja. Upis u opću planinarsku školu obavlja se osobno, popunjavanjem pristupnice i uplatom školarine u iznosu od 100 kn u prodavaonici “Zagrepčanka” na bjelovarskoj tržnici do 31. siječnja 2013. U cijeni školarine uključena je obavezna stručna literatura (priručnik “Osnove planinarenja”) i “zamka” za vježbanje vezanja čvorova.

Uvjet za pristupanje izletu je 80 % odslušanih predavanja i odrađenih vježbi te sudjelovanje na 5 od ukupno 7 izleta (dvodnevni izlet na Kamenitovcu je obavezan). Nakon uspješno položenog završnog ispita polaznicima se dodjeljuje diploma Hrvatskog planinarskog saveza o završenoj Općoj planinarskoj školi. Sve ostale informacije možete čitati na www.hpdbilogora.hr ili se obratiti Voditelju Opće planinarske škole na e-mail .(JavaScript must be enabled to view this email address).

PLANINARENJE NIJE BESCILJNO HODANJE BRDIMA,
PLANINARENJE JE NAČIN I STIL ŽIVOTA.


Predsjednik HPD „Bilogora“
Željko Vinković