Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

Nepoznato 2015._Petehovac

Sastavak mladog planinara Petra Bajsića U PLANINI MOJE SRCE RADOSNO KUCA i tekst Izlet u nepoznato 2015. - Petehovac

U PLANINI MOJE SRCE RADOSNO KUCA

U NEDJELJU SAM BIO NA PLANINARSKOM IZLETU U GORSKOM KOTARU. NAKON ŠTO JE AUTOBUS PROŠAO KROZ NIZINSKE KRAJEVE, KROZ PROZOR SMO VIDJELI PRVE PLANINE. MOJE JE SRCE TADA POSKOČILO OD RADOSTI. PLANINE SU BILE PREKRIVENE DRVEĆEM JESENSKIH BOJA. KADA SMO STALI, KRENULI SMO PJEŠAČITI. U ŠUMI JE BILO PREDIVNO. DOK SMO HODALI ŠUMOM ŠARENO LIŠĆE JE ŠUŠTALO, A SUHE GRANČICE PUCKETALE POD NAŠIM NOGAMA. VJETAR JE HUČAO KROZ KROŠNJE IZ KOJIH SE ČUO CVRKUT PTICA. HODALI SMO BLIZU PONORA. NAKON TOGA SMO DOŠLI U PLANINARSKI DOM PETEHOVAC. KADA SMO SE VRATILI DO AUTOBUSA, JOŠ JEDNOM SAM SE OKRENUO, POGLEDAO PREDIVNE PLANINE I POZDRAVIO IH DO SLJEDEĆEG PUTA.
Petar Bajsić
4. razred
IZLET U NEPOZNATO 2015. - Petehovac
Tradicionalni „Izlet u nepoznato“ HPD Bilogore i ove godine pobudio je veliko zanimanje planinara. Četrdeset planinara krenulo je u rano jutarnje maglovito jutro s parkirališta ne znajući kuda idu. Radi se o izletu koji je fizički primjeren svim uzrastima planinara, a lokacija se priprema u tajnosti da bi planinari u autobusu mogli pogađati vrh i planinu na koju se ide. Nakon pogađanja krenulo se na put, a dvoje planinara bilo je blizu točne lokacije. Kao pravi đentlemen planinar je prepustio glavnu nagradu, par planinarskih štapova, svojoj kolegici planinarki. Ove godine vodič Darko odveo nas je u samo srce Gorskog kotara u planinski centar Petehovac. Planinski centar Petehovac predstavlja kolijevku hrvatskog planinarstva i skijanja, a smješten je na platou istoimene planine na nadmorskoj visini 1035 m. S njegovog vrha se pružaju vidici na sve četiri strane, a posebni su na Delnice, Nacionalni park Risnjak i slovenske Alpe. Zanimljivost je da je upravo u Delnicama, uz Gospić i Vrbovsko, osnovana 1898. godine prva podružnica Hrvatskog planinarskog društva. Područje je zbog svoje iznimne ljepote 1963. g. zaštićeno i proglašeno značajnim krajolikom. U planinarskom dijelu izleta popeli smo vrh Mali Petehovac, visok 1105 metara nadmorske visine. Posebno očarani bili su naši mladi planinari, osnovnoškolci Petar i Julija, koji su upijali svaki detalj planine, a mi smo bili ponosni na njih i njihove bake koje su ih povele na izlet. Nakon hodanja prepustili smo se goranskom suncu koje nas je obilno mazilo i uživanju u širokim vidicima maštajući pomalo gdje ćemo nagodinu.

Tekst: Željko Vinković