Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

MARKACISTIČKI TEČAJ NA JANKOVCU

Prvoga vikenda u studenome (7. i 8. 11. 2015.) Komisija za planinarske putove HPS-a organizirala je na Jankovcu tečaj za markaciste . Tečaj su uspješno završila i dva člana HPD „Bilogora“ te dobile diplomu i iskaznicu markacist HPS-a.

Planinarski putovi u Hrvatskoj označeni su crveno-bijelim markacijama te planinarskim putokazima i oznakama. Uređivanje i održavanje planinarskih putova u hrvatskim planinama obavljaju markacisti organizirani u markacijskim sekcijama ili komisijama planinarskih društava. Tečaju u organizaciji Komisije za planinarske putove pristupilo je 47 planinara iz 17 planinarskih društava. Dvodnevni tečaj sastojao se od teoretskog dijela i pokaznih vježbi na terenu na kojima je obnavljan postojeći planinarski put. U teoretskom dijelu upoznali su se budući markacisti s ustrojstvom markacističke organizacije, s Pravilnikom Komisije za planinarske putove HPS, s vrstama planinarskih oznaka, natpisa, putokaza i putokaznih ploča, žigova i upisnih knjiga. Također su se upoznali s načinom evidencije o održavanju planinarskih putova i obilaznica, te o potrebi i načinu izvještavanja i suradnje s Komisijom za planinarske putove. Nakon teoretskog dijela pristupilo se ispunjavaju test od 45 pitanja, radi provjere usvojenih znanja. U praktičnom dijelu polaznici su upoznati s neophodnim priborom za održavanje planinarskih putova, kao i s uređenjem jednog planinarskog puta u skladu s usvojenim pravilima o održavanju planinarskih putova. Diplome i iskaznice markacist HPS-a, polaznicima su uručene na slikovitom prostoru ispred planinarskog doma Jankovac. HPD „Bilogora“ Bjelovar dobilo je dva nova markacista, jer su njihovi članovi Nenad Mućurlija i Željko Vinković, uspješno završili tečaj na Jankovcu.