Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

null

KAVKAZ 2013 - (ARAGATZ - KAZBEK)

Bilogorski visokogorac Željko Vinković biti će član tročlane hrvatske ekipe koja će od 24. lipnja do 7. srpnja 2013. pokušati ispenjati jedan četiritisućnjak Aragatz, najviši vrh Armenije i jedan pettisućnjak Kazbek u Gruziji.

Kavkaz je planinski masiv, smješten između Crnoga mora i Kaspijskog jezera, koji tvori prirodnu granicu između Europe i Azije. Sastoji se od dva odvojena planinska sustava, Velikog i Malog Kavkaza. Kavkaz je ogromno područje na kojem su se kroz stoljeća miješale kulture, lingvistički i kulturološki jedno od najrazličitijih područja na Zemlji. U ranim lovačkim i sakupljačkim kulturama vjerovalo se da divlji duhovi, gospodari životinja stanuju u gustišima i divljini nedostupnih planina Kavkaza. Prema grčkoj mitologiji Kavkaz je bio jedan od stupova koji su podupirali svijet.

Prvo ćemo posjetiti Armeniju, malu planinsku državu koja i danas čuva svoje staro pismo, prvu zemlju koja je prihvatila kršćanstvo kao službenu vjeru još davne 301.godine, čak 12 godina prije Rima. Po njezinim brežuljcima razbacane su stare crkve iz kojih izvire mistika davnina. U Armeniji nakon povijesno-arheološkog obilaska milijunskog Erevana, glavnog grada Armenije, obaviti ćemo aklimatizacijski dio ekspedicije usponom na dva od četiri vrha Aragatza, najviše planine Armenije. Najviši vrh je Sjeverni (4090 m), a mi ćemo se aklimatizirati penjanjem na Zapadni (4080 m) i Južni (3879 m) . Nakon toga ćemo otputovati do Gruzije nedaleko ruske granice i masiva Velikog Kavkaza odakle ćemo pokušati kroz tri do četiri dana popeti Kazbek (5034 m), najljepši vrha Kavkaza kojeg Gruzijci zovu Mkinvarcveri što znači Ledena planina.
null
Kazbek je neaktivni vulkan ali ne i ugasli budući da je čitavo područje tektonski aktivno s dosta potresa i geotermalnih vrela. Kazbek se uzima kao mjesto na kojem je Zeus prikovao Prometeja kao kaznu što je bogovima ukrao vatru i dao je ljudima. Nakon uspona ostati će vremena i za obilazak Gruzije kavkaske zemlje obdarene božanskim krajolicima prepunih zelenih i cvjetnih dolina. Gruzija obiluje različitostima i visokom tolerancijom, pa ćemo moći vidjeti ortodoksne, gregorijanske crkve, sinagoge i džamije, jedna uz drugu. Kako su stanovnici kavkaskih zemalja poznati su po svojoj gostoljubivosti i srdačnosti nadamo se ugodnom boravku u Armeniji i Gruziji i uspješnom ispenjavanju planiranih vrhova.


Učesnik ekspedicije :
Željko Vinković

Daljnje informacije, zanimljivosti o Armeniji,Gruziji,Aragatzu i Kazbeku te dogodovštine s uspona moći će se čitati pod Visokogorska sekcija