Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

null

Izvješće predsjednika o radu Društva u 2013. godini

U 2013. godini HPD „Bilogora“ Bjelovar brojilo je 160 članova. Od toga 17 juniora, 52 umirovljenika i 91 seniora .
Od ukupnog broja članova u 2013. g. 27 su novi članovi.

I ove godine nije nedostajalo zanimljivih i atraktivnih izleta i akcija po Lijepoj našoj i inozemstvu ali i radova na uređenju potkrovlja planinarskog doma i radnih akcija uređenja dječjeg igrališta . Godinu smo započeli dvodnevnim izletom na Klek – kolijevku hrvatskog planinarstva, a putovali smo vlakom kao naši stari. Trebao je biti zimski pohod ,a ispao je pravi proljetni izlet. Skoknuli smo i do zagrebačke Arene da bi bodrili Medveščak u pobjedi, 5-2 nad austrijskim Villachom, kojom je osigurano drugo mjesto za doigravanje. Kraj siječnja učinio nas je izuzetno ponosnima jer je naš član Đuro Gustović na prijedlog UO Društva dobio Zlatnu plaketu Športske zajednice Grada Bjelovara za 30 godina rada u sportu i rekreaciji. Snijega smo se dobro nagazili treći vikend siječnja na Vinici i Martinšćaku u okolici Duga Rese. U veljači smo sudjelovali na pohodu“Stazama Gupčevih puntara“ u Donjoj Stubici.
null
Pohod se održava baš na dan završne velike bitke kod Stubice u kojoj je konačno slomljena seljačka buna iz 1753. godine koju je vodio Matija (Ambroz) Gubec. Sredinom veljače autima smo putovali na prvu čazmansko-moslavačku planinarsku „metlarsku zabavu. Poslije šetnje zapadnim obroncima Moslavačke gore izrađivali smo metle tzv. „moslavačke brezovače“. Upoznali smo se sa starim mlinom-vodenicom, tradicijskom moslavačkom etno kućom Tonković gdje smo razgledali etno zbirku prikaza od lana do tkanine, crkvom Svetog Vida, vinogradima, lijepim vidikovcima i ostalim blagodatima moslavačkog kraja. Kraj veljače donio je Društvu zahvalnicu Općine Veliko Trojstvo i udruge Bilogorski turistički put za promicanje vrijednosti i ljepota bilogorskog kraja i običaja.
null
Prva nedjelja u ožujku rezervirana je za skupštinu Društva koja je ove godine bila posebno svečana, a započela je otvorenjem i dodjelom priznanja najzaslužnijima za uređenje potkrovlja planinarskog doma „Kamenitovac“. Uz razgledavanje potkrovlja predsjednik Društva podrobno je ispričao svaku pojedinu fazu uređenja koje je počelo 2009. godine te ujedno zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli u uređenju potkrovlja. Uređenje je provedeno kroz četiri godine skromnim vlastitim sredstvima i sredstvima ostvarenim kroz program Zelena brazda, a rezultat je povećanje smještajnih kapaciteta Doma u planinarskom stilu za četrdeset madraca. Priznanja za uređenje potkrovlja dobili su: Svenibor Pohajda, Đuro i Ada Gustović, Marijan Šnepf, Željko Vinković, Ivan Legin, Mirko Ježek, Zlatko Šklempe i Roland Jakovljević. Početkom ožujka započela je Opća planinarska škola na koju se prijavilo 24 polaznika koji su u iduća tri mjeseca kroz 18 sati predavanja, 11 sati vježbi i 7 dana izleta stekli osnovna planinarska znanja. U ožujku su nam naši prijatelji iz HPD „Bilo“ na svojoj svečarskoj skupštini povodom njihove 85. obljetnice osnutka i djelovanja dodijelili zahvalnicu za suradnju i podršku.
null
Zahvaljujući natječaju Nacionalne zaklade „Zamah“ za građansku inicijativu „Naš doprinos zajednici“ odobreno nam je 13 000 kuna za prijavljeni projekt „Vesela djeca“ za obnovu dječjeg igrališta na Kamenitovcu. U radnoj akciji odrađenoj u nedjelju 10. ožujka 2013. godine na kojoj je sudjelovalo 15 najupornijih članova i volontera očišćene su betonske površine dijelova klupa i žardinjere za cvijeće, čime je pripremljen teren za nadolazeće bojanje te razvežena dva kamiona zemlje po igralištu kako bi teren bio potpuno izravnat. Već treću godinu zaredom, nedjelju prije Cvjetnice, održan je u Paulovcu kod svetišta kapelice Majke Božje Paulovečke planinarski križni put pod geslom „Gdje je Bog tvoj“. Planinarski križni put je hod s križem i za križem koji nam pomaže boljem razumijevanju vlastitog križa da bi ga lakše nosili i u tome pomogli i drugima. Za tjedan dana drugi put u ovoj godini smo na Moslavačkoj gori gdje obilazimo vrhove Humku i Vis te razgledavamo ruševine pavlinskog samostana koji datira od 13. stoljeća te ostatke Garić - grada na kojemu su u toku radovi restauracije .
null
Produženi uskrsni vikend četvoro planinara iskoristilo je da posjete planinu Orjen u Crnoj Gori, a planinarenje po snijegu od skoro dva metra ostalo im je u posebnom sjećanju.
null
Drugi dan popeli su vrh Babina gomila na Rujnici i uživali u pogledima na dolinu Neretve. Travanj smo započeli usponom na Zarin najviši vrh Škamnice te razgledanjem gradske kapele svetog Trojstva na gradu Sokolcu na brežuljku u središtu Brinja.
null
Idući vikend odrađena je radna akcija na Kamenitovcu kojom je skinuta stara boja sa sprava na dječjem igralištu, obojenje sprave i žardinjere za cvijeće i betonski dijelovi klupa i stolova te uređen okoliš (grabljanje lišća,grančica) doma prije “Proljeća na Bilogori”. Nekoliko se planinara, subotu prije, pripremalo za Proljeće na Bilogori na 21.Rusovom pohodu na Medvednici, a putovalo se vlakom do Zagreba. Treći vikend u travnju, kao i svake godine, družili smo se na našom Bilogori na 16. tradicionalnoj manifestaciji „Proljeće na Bilogori“ . Okupilo se 200-tinjak planinara i ljubitelja prirode iz 15 planinarskih društava. Osim naših redovitih gostiju iz Koprivnice,Zagreba,Virovitice,Varaždina,Đurđevca,Daruvara i Oroslavlja po prvi put posjetili su nas planinari iz Ivanca, Čazme, Ivanić Grada, Požege i Velike. Planinari su uživali prekrasnom,sunčanom proljetnom danu šetajući po tri pripremljene staze, najdužoj „Bilogorskim stazama“, srednjoj preko stražarnice-vidikovca iznad Velikog Trojstva (održana posveta konja) i najkraćoj kombiniranoj stazi. Izlet za tjedan dana na Samoborsko gorje u rudnik sveta Barbara i botanički vrt Suban zamišljen je primarno kao izlet Opće planinarske škole iz osnova speleologije i ekologije. Zbog velikog interesa osim polaznika škole uključili su se i drugi planinari pa je sa 51 učesnikom to bio najbrojniji pojedinačni društveni izlet ove godine. Prvosvibanjskim druženjem na Strahinjčici obilježen je i taj događaj. Izlet na Kalnik bio je tematski izlet OPŠ iz predmeta korištenje tehničke opreme koji je odrađen usponom preko 7 zubi na najviši vrh Kalnika Vranilac (643 m) dok je drugi dio penjanje lakših smjerova moralo biti odgođen zbog kiše koja je polila stijenu. Kad je loša vremenska prognoza odgodila trodnevni trening izlet visokogoraca HPD Bilogora na Biokovo i Mosor , kao rezervna varijanta,dogovoren je jednodnevni izlet po obroncima Ivanščice.
null
Za 5-6 sati laganog hoda obiđeno je 18,5 kilometara Ivanečke planinarske obilaznice koja obuhvaća osam lokacija u podnožju Ivanščice. Ovogodišnji pohod slavonskim planinama obilježili smo treći vikend u svibnju na Dilj gori trasom od Brodskog Drenovca do planinarskog doma Đuro Pilar.
null
Općinsko vijeće Općine Veliko Trojstvo prepoznalo je rad i zalaganje HPD „Bilogora“ te nam dodijelilo Povelju Općine Veliko Trojstvo za ostvarenja u području društvenog života i dostojnog promicanja Bilogore i Općine Veliko Trojstvo. Povelju su nam dodijelili na obilježavanju dvadeset godina Općine Veliko Trojstvo na blagdan župe Presvetog Trojstva ka d je održana i manifestacija „Proljeće u Velikom Trojstvu. Podjelom zahvalnica u subotu 25. svibnja otvorili smo novouređeno dječje igralište planinarskog doma u sklopu građanske inicijative „Vesela djeca“. Odobrenim sredstvima zaklade Zamah kupljen je i montiran tobogan s kućicom, tri nova ekološka koša za odlaganje otpadaka te izmijenjene gornje površine na četiri vanjska stola i osam klupa. Svojim sredstvima te radom volontera, članova društva obojene su postojeće sprave i uređena površina na kojoj se nalazi igralište. Odlukom Upravnog odbora Društva zahvalnice u znak zahvalnosti za sudjelovanje pri provedbi projekta „Vesela djeca“ dodijeljena su Siniši Atliji, Josipu Adžamu, Đuri Gustoviću, Ivanu Želipskom, Karlu Polašeku, Željku Vinkoviću, Anamariji Kosar, Milanu Abramoviću i Branku Hrženjaku.
null
Ovogodišnje Dane hrvatskih planinara na Žumberku, uz ostale planinare iz cijele Hrvatske, nas četrdesatak je obilježilo izletom na vrhove Pliješ, Ječmište, Sopotski slap i Jazovku, a ujedno je to bio završni izlet OPŠ .
null
Završni ispit Opće planinarske škole održan je u petak popodne 7. lipnja, a uspješno ga je položilo svih dvadeset četvoro polaznika te im je dodjeljena Diploma Hrvatskog planinarskog saveza. Tako su bjelovarski planinari postali bogatiji za dvadeset, a čazmanski planinari članovi HPD “Garjevica za četiri diplomirana planinara. Već za vikend pohodili smo Krndiju povodom 20. „Antunovskog piknika“ u organizaciji PD Krndija“ Našice.
null
Kroz životopisni krajolik Krndije obišli smo Lončarski vis i Bedemgrad, a po povratku kući još smo posjetili Zavičajni muzej Našice u sklopu dvorca grofova Pejačević i najljepši uređeni perivoj u Hrvatskoj. Produženi vikend za državni blagdan 22. lipnja iskoristili smo za planinarenje na Bjelašnici, planini smještenoj u centralnom dijelu BiH.
null
Osim planinarskog dijela uspona na vrh Bjelašnice (2067m) uživali smo i u razgledavanju vrela rijeke Bosne i stare jezgre grada Sarajeva. U visokogorskom planinarenju imali smo svoga predstavnika u tročlanoj hrvatskoj ekipi koja je od 24. lipnja do 7. srpnja boravila u Armeniji i Gruziji. Aklimatizacijski dio obavljen je u Armeniji na planini Aragatz gdje su ispenjani Južni vrh (3893 m) i Sjeverni vrh (4090 m). Nakon toga je ekipa preselila u Gruziju na Veliki Kavkaz gdje se 3. srpnja zavijorila i zastava HPD Bilogore na 5034 metara visokom vrhu Kazbek.
null
Krajem lipnja jednim autom skoknulo se do Daruvara na Petrovo na Petrovom vrhu. Prvi vikend u srpnju kao i svake godine rado odlazimo u Mariju Bistricu na pohod Mirko Fulir „Za dušu i tijele“. Visokogorci su u srpnju planinarili po Sloveniji na Storžiću , Begunjščici, Špiku i Jalovcu. Nismo zapostavili niti svoju Bilogoru i neponovljivu zlevanku kod dragih nam prijatelja u Svetoj Ani. Početak kolovoza i produženi vikend za Dan domovinske zahvalnosti iskoristili smo za posjet vrhovima srednjeg Velebita.
null
U planinarenju koje je bilo kao iz najljepše izmišljene bajke obišli smo čarobne Dabarske kukove i vrhove Kizu,Budakovo brdo, Velinac, Zečjak. U isto vrijeme se uživalo i u Dolomitima što smo imali priliku kasnije vidjeti na projekciji fotografija. Već idući vikend poslali smo izvidnicu na maraton lađa na Neretvi kao priprema za budući izlet. Osim uživanja u trci Neretvom i ugodom druženju drugi dan ispenjan je po velikoj vrućini u biokovskom zaleđu iznad Vrgorca vrh Sveti Rok na planini Matokit u čijem podnožju je rođen i započeo planinarsku karijeru naš proslavljeni alpinist Stipe Božić. Kraj kolovoza već šestu godinu zaredom predviđen je za planinarski Špancir-pohod.
null
Domaćini su nas ove godine pripremili planinarsku stazu od Klenovnika do Donje Voće, a sve je završilo „španciranjem“ po Varaždinu. U kolovozu je članica Društva izvela značajnije uspone preko 3000 metara u Dolomitima ispenjavši i najviši vrh Punta Peniju (3343 m). Rujan nam je bio „Svaki tjedan izlet jedan“, a četvrti vikend u isto vrijeme na dva mjesta. Već prvog dana rujna naši prijatelji iz Virovitice bili su domaćini 38. Sleta planinara Slavonije na Virovitičkim ribnjacima. Nakon kraćih šetnji zabavili smo se u natjecanjima u starim sportovima-bacanju potkove, nošenju jajeta u žlici,nošenju košare na glavi, a okušali smo se i u potezanju užeta iako smo bili upola lakši od ostalih ekipa. Drugi vikend rujna uspješno smo odhodali i odvozili „Karlovačku obilaznicu“ i vrhove po Samoborskom i Žumberačkom gorju. Treći vikend smo se na Velebitu, drugi put ove godine, priključili skupini od 200 planinara iz cijele Hrvatske na šestom po redu memorijalnom pohodu „Tragom zbjega lovinačkog kraja“ i popeli Sveto Brdo.
null
Prespavali smo u šatorima u Svetom Roku i drugi dan obišli Tulove grede kraški fenomen velebitskog krša. A onda je na red došao četvrti vikend kad smo se razdijelili kako bi bili na dva mjesta isti dan. Veći dio otišao je na našu Bilogoru na treći pješački pohod na „Dane Zrinskih“ dok su ostali obišli Samoborsko gorje i pohod „S Končarom u prirodu“.
null
Ni peti vikend nismo ostali doma već smo obišli otoke zadarskog arhipelaga pozdravljajući se s ljetom. Posjetili smo na Dugom otoku park prirode „Telaščica“ i vrh Orljak, na Ugljanu smo popeli Šćah, a na Pašmanu Veliki Bokolj. Atrakcija subotnje večeri bila je šetnja zadarskom Kalelargom uz zvukove morskih orgulja i dojmljivu zadarsku svjetlosnu instalaciju Pozdrav Suncu. Ni ove godine nismo propustili jesenski posjet našim prijateljima iz Koprivnice na njihovu Kestenijadu u Podravini pri Stankovom vrhu. Kako je listopad prepun kestenijada posjetili smo još jednu sredinom mjeseca na Medvednici kod planinarske kuće Kladeščica. Krajem listopada otputili smo se do Lovrana na manifestaciju „Marunada“ koja „slavi“ kestene, i još smo na Učkoj ispenjali Knezgrad, Vojak i Sisol.
null
Drugi vikend u studenom proveli smo na našem planinarskom domu popularnom „Planinarcu“ sa polaznicima Opće planinarske škole DPP Ivanić-Grad koji su odrađivali predavanja i vježbe iz orijentacije i ponašanje u planinrskom domu. U nedjelju nam je na Planinarac u posjet Bilogori pristiglo 47 planinara HPD „Međimurje „ Čakovec koje je desetak članova provelo našoj planinarskoj obilaznici „Bilogorskim stazama.
null
Tradicionalni „Izlet u nepoznato“, sredinom studenog, pobudio je i ove godine veliko zanimanje planinara. Čak trideset devetoro se odlučilo provesti nedjelju u prirodi ne znajući do polaska lokaciju izleta. Lokaciju na Krndiju uspjelo je pogoditi dvoje planinara pa je ždrijeb presudio o dobitniku glavne nagrade karabinera s užetom i utješne čokoladice. Na Orahovačkom jezeru dočekalo su nas planinari iz HPD „Sunovrat“ Đurđenovac koji su nam bili vodiči na Ružicu grad , Kapovac, Petrov vrh krndijski i do svoje planinarske kuće Tivanovo gdje je druženjem i toplim čorbancem završio današnji izlet u nepoznato. Međunarodni dan planina ove smo godine, proslavili zajedno sa 250 planinara iz dvadesetak planinarskih udruga, na zapadnom Papuku.
null
Hodali smo četiri sata kroz lokalitete nepoznatog i nemarkiranog dijela zapadnog Papuka hodajući 12 kilometara dugu snježnu kružnu trasu. Već šestu godina zaredom svoju planinarsku godinu završavamo zimskom predbožićnom šetnjom po Bilogori nazvanoj „Kroz Geronimovu zemlju“. Friško i prohladno vrijeme bilo je kao stvoreno za hodanje, a inje i mraz davali su mističnost bilogorskim šumama i livadama. Stazom od željezničke stanice Veliko Trojstvo preko Vidikovca stražarnice i dalje grebenom kroz Lipe i Kostanjik do „Maršalove kantine“ gdje nas je dočekala vatrica za ugrijavanje.
null
Pečenjem kobasica i slanine iz ruksaka simbolično smo završili još jednu uspješnu planinarsku godinu šetnjom na našoj prekrasnoj Bilogori.Djelovanje članova HPD "Bilogora" u 2013. godini*
*U zagradi je naveden broj sudionika pojedine akcije.

5.-6. siječnja Vlakom na Klek (12)
18.siječnja Medveščak – Villach 5-2
20. siječnja Zimski pohod Vinica - Martinščak (18)
26.siječnja Obilazak „Bilogorskim stazama“ s HPD „Željezničar“ Zagreb (88)
1. veljače 1. Zbor HPD „Garjevica (3)
9.veljače Pohod stazama Gupčevih puntara,Donja Stubica (22)
16.veljače Metlarska zabava_autima (10)
2.ožujka Svečana skupština_50 godina SPS (2)
3.ožujka Redovna skupština HPD „Bilogora“
7.ožujka OPŠ_predavanje Povijest planinarstva i plan. organizacija (19)
10.ožujka „Vesela djeca“-radna akcija (15)
10.ožujka Obilazak „Bilogorskim stazama“ s HPD „Zagreb-Matica“ (9)
13.ožujka Predavanje i projekcija fotografija Putovanje kroz 15 afričkih država
14.ožujka OPŠ_predavanje Kretanje i boravak u planinama- Oprema (22)
17.ožujka Planinarski križni put - Paulovac (48)
21.ožujka OPŠ_predavanje Zaštita prirode-Meteorologija-Lavine(22)
23. ožujka Moslavačka gora _autima (16)
28.ožujka OPŠ_predavanje Osnove alpinizma i korištenje teh.opreme (22)
29.ožujka-01.travnja Orjen – Rujnica-autima(4)
4.travnja OPŠ_predavanje Orijentacija – Prva pomoć (22)
7.travnja Tradicionalni uspon na Zarin-Brinje _autima(15)
11.travnja OPŠ_vježbe Prva pomoć (23)
13.travnja OPŠ na Kamenitovcu_(vježbe) – Markacije – Orijentacija (23)
14.travnja OPŠ na Kamenitovcu_ Osnove speleologije,HGSS (23)
14.travnja Uređenje okoliša doma i „Vesela djeca“ (21)
16.travnja Blanjanje štafli_radna akcija (5)
20.travnja 21.Rusov pohod – Medvednica (vlakom)(7)
21.travnja 16.Proljeće na Bilogori (15 planinarskih društava)
28. travnja Rudnik sveta Barbara i bot. vrt Suban (51)
1.svibnja Strahinjčica_autima (7)
5.svibnja Kalnik ( 7 zubi) (36)
8.svibnja Bojanje klupa i stolova_radna akcija (4)
12.svibnja Ivanečka planinarska obilaznica_autima(8)
14.svibnja Bojanje klupa i stolova_radna akcija (3)
16.svibnja Sastavljanje klupa i stolova_radna akcija (3)
18.svibnja 3. pohod slavonskim planinama(Dilj)_autima(11)
18.svibnja Logarska dolina (pl. dom Okrešelj)(2)
20.svibnja Postavljanje klupa i stolova_radna akcija (5)
23.svibnja Navoženje i ravnanje zemlje na dječjem igralištu (4)
24. svibnja Košnja postojeće trave i sijanje nove_radna akcija (3)
25. svibnja Otvorenje obnovljenog dječjeg igrališta pl. doma „Kamenitovac“
26.svibnja DANI HRVATSKIH PLANINARA Vodice u Žumberku(40)
7.lipnja Ispit Opće planinarske škole 2013. (24)
9.lipnja 20. Antunovski piknik, Našice (23)
22.lipnja Lisca (Zasavsko gorje)(3)
21.-23.lipnja Bjelašnica (29)
24.lipnja –7.srpnja Armenija(Aragatz) – Gruzija(Veliki Kavkaz) (1)
29.lipnja Petrovo na Petrovom vrhu (5)
6.-7.srpnja Storžić , Begunjščica (3)
7. srpnja Marija Bistrica (29)
17.-20.srpnja Učka – Ćićarija – Gorski kotar (1)
21. srpnja Sveta Ana – Dani zlevanke (11)
26.-28.srpnja Špik , Jalovec (3)
27.srpnja Velika Planina (5)
3.-5.kolovoza Kiza,Budakovo brdo,Velinac,Zečjak_autima(8)
3.-8.kolovoza Dolomiti (1)
9.-11.kolovoza Neretva – Matokit (4)
25. kolovoza 6.planinarski špancir-pohod (23)
1. rujna 38. Slet planinara Slavonije (15)
8.rujna Obilazak Karlovačke obilaznice(13)
11.-13.rujna Gorski kotar (sjeverni i južni dio) (3)
14.-15.rujna Sveto brdo – Tulove grede_autima (12)
22.rujna „Dani Zrinskih“ u Zrinskom Topolovcu (18)
22.rujna S Končarom u prirodu_autima (9)
28.-29.rujna Ugljan-Pašman-Dugi otok_autima (16)
5. listopada 21.kestenijada u Podravini_autima (11)
12.listopada Kočevski rog – Mirna Gora (5)
13.listopada Kestenijada na Kladeščici (23)
13.listopada Ivanščica (vrh,Belecgrad,Oštrcgrad)(3)
20.listopada Projekcija fotografija Dolomiti (20)
26.-27.listopada Marunada (Lovran) – Učka (22)
1.-2.studenog Kamniško sedlo (2)
9.studenog OPŠ DPP Ivanić-Grad na Kamenitovcu (20)
10.studenog OPŠ DPP Ivanić-Grad na Kamenitovcu (20)
10.studenog Obilazak „Bilogorskim stazama“ s HPD „Međimurje (47+9)
17.studenog Izlet u nepoznato(Krndija)(39)
4.prosinca Obilježavanje Dana volontera u Z. Topolovcu
8. prosinca Međunarodni dan planina – SPS (19)
14.prosinca Pohod Fokinom stazom (1)
15.prosinca 6. Kroz Geronimovu zemlju(14)


Željko Vinković,
predsjednik HPD "Bilogora"