Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

null

HRVATSKI PLANINAR br.4/travanj 2013 - Uređeno potkrovlje “Kamenitovca”

U Hrvarskom planinaru broj 4 (travanj 2013.)na stranici 201 objavljen članak o uređenju potkrovlja planinarskog doma "Kamenitovac"

S uređenjem unutrašnjosti potkrovlja krenuli smo 2009. godine, izradom projektne dokumentacije s troškovnikom uređenja. Priprema samog potkrovlja za izvođenje radova provedena je kroz nekoliko radnih akcija. Našu ideju prepoznalo je Ministarstvo turizma koje nam je za program „Planinarski dom „Kamenitovac“ – povećanje smještajnih kapaciteta“ odobrilo 20.000,00 kn sredstava bespovratne potpore za sufinanciranje realizacije Programa poticanja razvoja posebnih oblika turizma na kontinentu „Zelena brazda“. Sredstvima Ministarstva turizma i vlastitim sredstvima započeli smo s uređenjem potkrovlja i uspjeli demontirati stari derutni daščani pod te postaviti toplinsku izolaciju između drvenih grednika. Na drvene grednike postavili smo novu dasku i brodski pod na 2/3 površine potkrovlja. Uspjeli smo drvenom oblogom sanirati i bočne strane tavana („šante“) te ugraditi nove prozore.Radove smo nastavili 2010. godine u 2. fazi uređenja, vlastitim sredstvima i sredstvima Ministarstva turizma ostvarenim kroz program „Zelena brazda“. Postavljene su daske i brodski pod koji je premazan lazurom., a donacijom je dobavljeno i dopremljeno u potkrovlje 40 madraca. Da zaštitimo madrace i jastuke od prašine sašivene su navlake za madrace i jastučnice.I 2011. godine sudjelovali smo s kvalitetnim programom u provedbi javnog poziva Ministarstva turizma za dodjelu bespovratnih financijskih poticaja za razvoj selektivnih oblika turizma na kontinentu „Zelena brazda". Ministarstvo turizma i te je godine HPD „Bilogora" dodijelilo sredstva u iznosu 20.000,00 kuna te sa Društvom sklopilo Ugovor o sufinanciranju. Odobrena novčana sredstva koristena su u provedbi programa 3. faze uređenja u kojoj smo ugradili prešanu vunu debljine 5 cm, postavili parnu branu i brodski pod između rogova. Dobavili smo i ugradili 3 komada Velux krovnih prozora te izradili zaštitnu drvenu ogradu na stubištu.Da bi se u slučaju požara omogučio izlaz iz potkrovlja i kata morali smo montirati protupožarni vertikalni prilaz s izlaznim platformama.Završnim lakiranjem broskog poda dobili smo grupnu spavaonu u koju smo smjestili 40 madraca obučenih plahtama sa jastucima i dekama. U prizemlju doma postavljeni su cipelari sa sobnim papučama za preobuvanje kako se potkrovlje ne bi oštečivalo planinarskim cipelama i unosile vanjske nečistoće. Potkrovlje je službeno otvoreno za vlastite potrebe Društva na godišnjoj skupštini Društva 3. ožujka 2013.