Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

AVANTURA ZVANA ISSA

4. svibnja 2018. raspoložena grupa od 50 članova HPD „Bilogora” krenula je prvo autobusom, a zatim trajektom iz Splita na Vis.

Baš ta dvosatna plovidba bila je dovoljna da nas u potpunosti odvoji od stvarnosti i prebaci u neku drugu, eteričnu dimenziju.
Antički polis Issa, najstariji hrvatski grad (6.-5. st. pr. Kr.), dočekao nas je s ljubavlju i okupao mirisima rascvjetanih agruma i jasmina. Ribarska Komiža, prostrla je za nas ugodne krevete.
Subota je donijela šetnju od Visa do Komiže pod vodstvom Željka Arnautovića i Nele Jakić, iz viškog HPD-a „Hum”. Popeli smo se do planinarske kuće Sv. Andrije, malo odmorili i nastavili uz zamamne mirise smilja, kadulje i ružmarina do Huma (570m/nv kto HPS). Dan smo završili kušajući Leine riblje specijalitete u Podšpilju (Gušti poja).
U sunčano nedjeljno jutro pohitali smo gumenim gliserima na Biševo, putem popričali s jatom dupina, uronili u azure špilje, a neki i u valove uvale Mezzoporat. Stigli smo se pokloniti i slavnom Ranku Marinkoviću čiji grob leži u tišini pod čempresima župne crkve sv. Mikule
U Bjelovar smo se vratili ugodno umorni i zadovoljni, i s ruksakom punim uspomena na ovaj pitomi, aromatični i gostoljubivi mediteranski otok.

BUŠAK

Ni potriba puno hodit,
Niti se umorit,
Dovoljno je kroz bušak pasat,
Dvi, tri grančice ubrat,
Malo povonjat,
Duboko disat i uživat.
Miko Skušica, pojor

(bušak = viški izraz za makiju)