Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

null

3.Pohod slavonskim planinama - Dilj gora

3.“Pohod slavonskim planinama“ Dilj gorom održan je 18 i 19. svibnja 2013. trasom od Brodskog Drenovca preko planinarskog doma Đuro Pilar kod Slavonskog Broda do planinarske kuće Borovik.
18. svibnja na pohodu je sudjelovalo sedmoro bilogorskih i četvoro čazmanskih planinara koji su uspješno za 10 sati prošli stazu od 32 kilometra.

Prvi pohod slavonskim planinama održan je 21/ 22. svibnja. 2011. Dvodnevni pohod slavonskim planinama održava se svake godine trećeg vikenda u svibnju i svaki put se obilazi jedna dionica Slavonskog planinarskog puta.
Treći pohod slavonskim planinama nastavio je tamo gdje je stao prije godinu dana. U Brodskom Drenovcu oko 7.30 sati od pedeset okupljenih planinara ispred “Štamparovog zdenca” bilo je i sedmoro bjelovarskih planinara kojima se priključilo i četvoro čazmanskih planinara u sklopu izleta Opće planinarske škole HPD "Bilogora" .
null
Pohod je prigodnim pozdravnim riječima otvorio predsjednik Slavonskog planinarskog saveza Otmar Tosenberger. Detalje oko ovogodišnje trase iznio nam je Berislav Tkalac povjerenik za trasu i markaciste SPP-a. Ovogodišnja trasa SPP-a Dilj gorom ide od Brodskog Drenovca preko pl. doma Đuro Pilar kod Sl. Broda do pl. kuće Borovik. Pohod ima svoj pečat, a mogao se kupiti i dnevnik SPP, "karton pohoda", majice, bedževi i naljepnice SPP-a.U Brodskom Drenovcu 1.rujna 1988. g. rođen je dr. Andrija Štampar hrvatski liječnik, specijalist higijene i socijalne medicine.Zanimljiva je definicija zdravlja po dr. Štamparu - Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti .Brodski Drenovac je poznat i po crkvi sv. Dimitrija za koju se pretpostavlja da je podignuta nešto prije 1399. godine. To je jednobrodna gotička, kasnije barokizirana građevina zanimljiva po freskama i natpisima glagoljice u svojoj unutrašnjosti . Uglavnom su to biljni motivi, listovi hrasta, loze, bukve i bršljana koji su klesani u kamenu na razne načine. Nakon obilaska crkve sv. Dimitrija pohod je nastavio prema Lovčiću koji je poznat po kasnoromaničkoj crkvici Sv.Martina iz 1167 godine. Nakon 4,5 sata stigli smo u Gregureviće gdje smo se okrjepili osvježavajućim napitcima i čajem. Još dva sata trebalo nam je do planinarske kuće Pljuskara i još toliko planinarskog doma Đuro Pilar gdje smo stigli u 18 sati. Ovaj izlet u sklopu Opće planinarske škole sa najdužom kilometražom imao je za cilj pripremiti i naučiti planinare na ponašanje i međusobno bodrenje i suradnju kod kilometarski dužih staza. S ponosom mogu reći da su budući diplomirani bjelovarski i čazmanski planinari u potpunosti ispunili očekivanja i da se veselim budućim planinarenjima s njima kao dijelom ekipe.

Vodič izleta i voditelj OPŠ HPD "Bilogora" :
Željko Vinković