Hrvatsko planinarsko društvo “Bilogora” Bjelovar

O BILOGORI


Opis obilaznice “Bilogorskim Stazama”

Sat, February 09, 2019 - 9:44:40

Otvorena je 1993. godine. Počinje i završava kod Planinarskog doma na Kamenitovcu (242 m). Obilježena je slovom “B” i ima 4 kontrolne točke. Traje oko 3-4 sata laganog hoda. Obilazak je moguće podijeliti i u dva dijela od po 2 i pol sata s odmorom na planinarskom domu. Tiskan je i dnevnik koji možete kupiti u domu. Obilaznik-ca za uspomenu dobiva značku.

Od Planinarskog doma na asfaltnu cestu V. Trojstvo - Šandrovac. Njom desno oko 100 m pa između kuća lijevo na makadam. Poslije lijevog zavoja silazimo sa ceste desno nizbrdo na livadu. Poslije 200 m desno u šumu. Iz šume izlazimo u močvarnoj dolini, prelazimo preko nje i opet ulazimo u šumu. 40 min od polaska nailazimo na X. Pratimo markaciju KT-1 i “B”. Za 10-ak min izlazimo na šumsku cestu i idemo desno. Ubrzo ulazimo u selo Borovljani, gdje je kod kbr. 60 KT-1 (obitelj Vukelić).

Nastavljamo asfaltom i za 15-ak min dolazimo na glavnu cestu koja spaja V. Trojstvo i Kamenitovac. Njom lijevo za 30-ak min možemo doći do doma. No, prelazimo preko nje u Vinogradsku ulicu do kbr. 59 gdje je kod obitelji Barešić KT-2. Do KT-2 treba nam ukupno oko 90 min.

Dalje ravno u smjeru kretanja do ulaza u šumu. Tu lijevo nizbrdo do asfaltne ceste Grginac- Kamenitovac, preko nje ravno dalje do potoka. Preko njega u šumu. 2 sata od polaska izlazimo na prosjeku. Prelazimo ravno preko nje i nailazimo na X. Desno je markacija za Bjelovar, lijevo za Planinarski dom a između markacija nas upućuje prema KT-3 Obilaznice. Na rubu šume lijevo, i za 7-8 min usjekom desno iz šume. Poljskim putem, livadom, preko mosta do markacije na jabuci i makadama gdje desno skrećemo prema selu Tomašu. Prolazimo pored mladog plantažnog voćnjaka, nailazimo na X. Idemo ravno, a poslije 150 m prvim puteljkom lijevo uzbrdo. On poslije 100 m izlazi na makadam kod raspela. Lijevo. Za 10-ak min opet X. Lijevo. 2,40 min od polaska dolazimo do kuće obitelji Stanić (kbr. 79). Tu je KT-3.

Nastavljamo makadamom i kod zadnjih kuća skrećemo cestom lijevo prema šumi. Markacija za KT-4 vodi nas s makadama desno u šumu oko 400 m iza KT-3. Iz šume izlazimo na dnu čistine koja je, u stvari, skijaška staza. Njom na vrh i tu desno oko 100 m do doma i KT-4.E-mail lista
Primajte obavijesti o akcijama i izletima i prijavite se na našu mail listu

SADRŽAJ RUBRIKE