Zašto planinariti?

Dragi posjetitelji (i svi vi koji još uvijek razmišljate biste li počeli planinariti)!

Možda će vam ovi podatci pomoći u odluci: U planinama se brzo zaboravlja kaotična i stresna svakodnevica. Brige, problemi i frustracije ustupaju mjesto uživanju u ljepotama netaknute prirode, ali i u vlastitim koracima, disanju punim plućima i ničim opterećujućim.
Uz to se: poboljšava psihofizička kondicija, jača mišićna masa čitavog tijela, osobito nogu, podiže otpornost organizma, prvenstveno sposobnost organizma da se obrani od različitih infektivnih bolesti, pospješuje pokretljivost zglobova, pozitivno se djeluje na rad srca i krvotoka, pospješuje se transport i opskrbljenost krvi kisikom, pospješuje se izmjena tvari u organizmu, ali i relaksira, oslobađa stresa, potiče pozitivne emocije i podiže samopouzdanje, omogućuju nova poznanstva i sklapanje prijateljstava.
(prema članku na www.coolinarika.com)

Kako je bilo na izletima

Dani hrvatskih planinara 2019

›› NA RAVNOJ GORI I NIJE TAKO RAVNO!

Bjelovarčani na Danima hrvatskih planinara, 8.-9. lipnja 2019.

Virovitica 2019

›› NI BRDA, NIT’ PLANINE, ALI GOSTOLJUBIVOSTI NA PRETEK!

Grupa bjelovarskih planinara na 14. virovitičkim susretima planinara, 2. lipnja 2019.


SVI IZLETI

Najave izleta i akcija

›› KRETA – 20.-30. LIPNJA 2019.

Desetak članova HPD Bilogore priključio se izletu na Kretu u organizaciji osječkih planinara od 20.-30.6.2019. gdje će među ostalim obići manastir Meteori, posjetiti više gradova i povijesnih lokaliteta (Atena, Pirej, Rethimo, Matala, Heraklion, Knossos) hodati kanjonom Samaria, penjati se na najviši vrh Psiloritis (2456 m), posjetiti otok Santorini.

›› ČETIRI DANA U BIH – 20.-23. LIPNJA 2019.

HPD Bilogora organizira od 20.-23.lipnja 2019. pohod Pogorelica-Bitovnja-Lopata (21.6.); Inač (22.6.) s posjetom Kreševu, Mostaru, Međugorju, povrat preko Kupresa, Jajca i Banja Luke.

S bjelovarskim planinarima na ovaj pohod idu tradicionalno i članovi Planinarskog kluba Hrvatskog liječničkog zbora Zagreb.


95 godina HPD Bilogora

›› 95 GODINA HPD BILOGORA

Tri važna događaja u postojanju HPD Bilogore obilježavaju tekuću 2019. godinu Prvi se već dogodio-24. veljače ove godine, na svečanoj je Skupštini društva na planinaskom domu Kamenitovac proslavljena 95.godišnjica osnutka i rada HPD Bilogore čime su se bjelovarski planinari svrstali među najstarija organizirana društva u Hrvatskoj.

›› PROLJEĆE NA BILOGORI

Jednom godišnje, polovicom travnja, Bilogora i planinarski dom Kamenitovac nađu se u središtu planinarskih zbivanja. Tada se na platou ispred doma, čekajući da krenu nekom od staza, nađe nekoliko stotina planinara i onih što vole prirodu na manifestaciji „Proljeće na Bilogori“.

›› PREKO 452 TISUĆA KUNA IZ EU DO POUČNE STAZE!

I nove generacije bjelovarskih planinara žele ponešto ostaviti u naslijeđe. Ovoga ljeta su nakon prilično dugih i zahtjevnih priprema, započeli radovi na izgradnji „Poučne staze Bilogora“ (idejna začetnica projekta Anamarija Pađan, projektantica Adela Zobundžija).