Naslovna Kako je bilo na izletima Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

U zimskom zagrljaju Bitoraja

Bitoraj Bitoraj Bitoraj Bitoraj

HPD BILOGORA U GORSKOM KOTARU

Bar jednom godišnje Fužine su u svim vijestima i na svim TV ekranima - svakog 31. prosinca točno u podne na središnjem se trgu organizira jedinstven ispraćaj Stare i doček Nove godine!

Kilometrima oko ovog malog gradića nema mjesta za parkiranje, gužve su neviđene, kolone znatiželjnika iz cijele zemlje ali i susjedstva (Slovenija) višestruko nadmašuju broj stanovnika, a ovaj mali turistički biser na sjeverozapadu Gorskog kotara poznat i po drugim mnogobrojnim turističkim atrakcijama stekao je, eto, još jednu novu. Koristeći svoj izvanredni prometni položaj (na staroj cesti Karolini), blizinu mora, prirodne fenomene (špilja Vrelo, jezera Bajer, Lepenica, Potkoš, planinsko zaleđe, bogato kulturno povijesno naslijeđe - u okolini je najstarije naselje Lič iz 12. st., brojni sakralni objekti), te vrhunsku gastronomsku ponudu Fužine su dnevni mamac za turiste svih vrsta. Među njima su i brojni planinari, a izazovu novoga nisu odoljeli ni članovi HPD Bilogora, njih 39-ero, koji su se pod vodstvom Željka Mužjaka u nedjelju 14. travnja uputili u Fužine, na Bitoraj (1385 m), jedan od ovdašnjih vrhova koje pohode ljubitelji planina (tu su još Viševica 1428 m, Tuhobić 1106 m, Preradović 885 m).

Od Bjelovara do izlaza Vrata s autoceste trebalo je oko tri sata, još malo vožnje pa - gore. Najprije šumskom cestom, pa preko pruge, potom kroz bujnu bukovu šumu, i eto pravog zimskog ugođaja u proljeće! Snijeg dolje, inje gore. Mali odmor u skloništu Bitorajka (1303 m) i konačno vrh. A gore? Umjesto pogleda koji seže i do kvarnerskih otoka, ovaj put samo jaki sjeverac i magla! Sam vrh predstavlja više okomitih stijena koje strše iznad šumskog pokrova. Zbog česte i jake bure planinari ga još znaju i kao Burni Bitoraj, a prvi put je osvojen 1875.g. Povratak u sklonište, ručak iz ruksaka i - Fužine. Ukupno oko pet sati hoda pa je ostalo vremena i za obilazak jedinstvene špilje Vrelo. Ovaj polovicom prošloga stoljeća slučajno otkriveni turistički biser nalazi se uz samu šetnicu i jezero Bajer, a procjenjuje se da je špilja stara 3,5-4 milijuna godina! Duga je 300 m, pristupačna za sve uzraste, u blizini su izvor, jezero, ponor. Moglo bi se reći da su jezera zaštitni turistički znak Fužina, a ovaj kraj je pak sudbinski vezan s - vodom. Ovdje godišnje padne 1500-2000 mm vode na četvorni metar što je najviše u Hrvatskoj, a bude mjeseci i s 4000 mm/m2!

Obišli su bjelovarski planinari i sam grad, probali poznate palačinke i dobro se vratili.

U upoznavanju fužinskog kraja Bjelovarčanima je pomogao domaći, zapravo riječki planinar Damir Konestra iz PD Tuhobić.