Hrvatsko planinarsko društvo “Bilogora” Bjelovar

NAJAVA IZLETA I AKCIJA

Premužićeva staza - Od Zavižana do Alana

Subota 24.08.2019.
Mjesto polaska: Bolničko Parkiralište Bj. u 3.00 h - stajanje po potrebi na kavu i wc
Cijena: Zavižan, Uvala Zavratnica ( ulaznica s pl. iskaznicom u NP 25 kn)
Težina: srednja laka staza (potrebna dobra kondicija)
Trajanje: oko 7-8 sati hoda

Opis: Na Premužićevu stazu (1,4km) krećemo od Zavižana. Zaustavljamo se na više kraćih te na jedan duži odmor kod Rossijeve kolibe (1580 m). Usputni usponi na Veliki Zavižan (1676 m), Gromovaču (1676 m), na vrh Crikvenu (1641 m) (samo za spretne planinare) dok se drugi odmaraju - lijep vidik na cjelokupne Rožanske kukove i na more. U domu na Alanu odmor uz kavu, pivu i druge napitke.

Stazu je projektirao i gradio inženjer šumarstva Ante Premužić, strastveni planinar i zaljubljenik u ljepote Velebita. Kasnije su je, graditelju u čast, hrvatski planinari prozvali njegovim imenom.

Gradnja uzdužne planinarske staze započela je 1930. godine. Financirali su je zajednički Direkcija šuma na Sušaku (Rijeka), Hrvatsko planinarsko društvo i Kraljevska banska uprava Savske banovine. Zbog nedostatka financijskih sredstava gradnja staze zastala je čitavu jednu sezonu, a dovršena je u ljeto 1933. godine, kad je završena i najteža dionica u dužini od 1,5 km od Čepuraša do Gromovače.

Premužićevu stazu danas smatramo pravim remek-djelom graditeljstva jer je građena u kamenu - suhozidu, te je položena tako da nas na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita – Hajdučke i Rožanske kukove. Proteže se hrptom planine od Zavižana do Baških Oštarija u srednjem Velebitu i duga je 57 km. Staza nema teških uspona pa je pogodna i za posjetitelje nenavikle na planinarenje. S Premužićeve se staze odvaja nekoliko uspona na neke od najljepših vrhunaca sjevernog i srednjeg Velebita - Gromovaču, Crikvenu, Šatorinu i druge.

Kroz Nacionalni park Sjeverni Velebit prolazi 16 km staze. Premužićeva staza 2009. godine u cijeloj je svojoj dužini i službeno zaštićena kao kulturno dobro od nacionalnog značaja.

Prijevoz: autobus , Bj.-Zavižan, od Alana do Jablanca gdje će se prenoćiti u planinarskoj kući Miroslav Hirtz 20m/nv
Buđenje i doručak do 9h- polazak u Uvalu Zavratnica 1,5km (plaća se upad) kupanje i slobodno vrijeme
Povratak: kući u večernjim satima

Oprema: Osnovna planinarska oprema, gojzerice (obavezno), visoka zaštita od sunca (naočale, kapa, krema), zaštita od vjetra, zaštita od kiše, majice na duge i kratke rukave, hrana i piće za po putu.

Napomena: Svaki polaznik ide na vlastitu odgovornost. U slučaju nepredviđenih okolnosti vodič može promijeniti plan izleta. Ručka nema, pa uzmite dovoljno hrane i tekućine 3 litre vode sa sobom u ruksagu. Obavezno uzeti osobnu, zdrastvenu i planinarsku iskaznicu!

Vodiči: Dalibor Babić i Miro Knez (pomoćni)E-mail lista
Primajte obavijesti o akcijama i izletima i prijavite se na našu mail listu

SADRŽAJ RUBRIKE