Naslovna Kako je bilo na izletima Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

null

KALNIK - 7 ZUBI I VRH VRANILAC

5.svibnja 2013. (NEDJELJA)
Tematski izlet OPŠ 2013. i dodatno šetnja poučnom stazom za one koji nisu polaznici škole.
Prijave i uplate do 12 sati u utorak 30.travnja 2013.
Voditelj OPŠ i vodič izleta:
Željko Vinković (098/449-989)

Izlet je osnovno zamišljen kao tematski izlet Opće planinarske škole 2013. na kojem se odrađuju vježbe (iz predmeta korištenje tehničke opreme i kretanje u planinama) i dodatno kao šetnja poučnom stazom za one koji nisu polaznici škole.
PLAN IZLETA :
7,00 POLAZAK IZ BJELOVARA S BOLNIČKOG PARKIRALIŠTA
8,00 dolazak na Kalnik, jutarnja kavica, priprema za vježbe
9,00 početak vježbi OPŠ_2013.
Polaznici škole pokušati će penjati lakše smjerove te bi zato bilo dobro znati vezati osmicu s uplitanjem zbog navezivanja na penjački pojas. Kroz kretanje strmovitim grebenom uvježbavati će se korištenje principa „tri čvrste točke“. Vježbe će voditi instruktor sportskog penjanja i alpinizma Siniša Atlija uz pomoć asistenata u sportsko - penjačkom školovanju i vodiča društvenih izleta.
Uspon preko 7 zubi na najviši vrh Kalnika Vranilac (643 m) – kontrolna točka HPO
U središnjem dijelu Kalnika, između vrha Vranilca i Starog grada Kalnik pruža se stjenoviti greben iz kojeg izviru markantne stijene poznate pod nazivom 7 zubi. Preko njih vodi grebenska staza do najvišeg vrha Vranilca. Mjestimice je dosta zahtjevna pa je potrebno korištenje penjačkih tehnika. Stijene su vrlo atraktivne, sa svakog zuba se pruža prekrasan pogled, a najzanimljivije je penjanje kroz uski kamin i provlačenje kroz prolaz u stijeni.

9,00 šetnja poučnom stazom za grupu koji nisu polaznici Opće planinarske škole
Poučna staza na Kalniku počinje kod Starog grada Veliki Kalnik, ide sjevernom stranom grebena Kalnik do ispred Malog Kalnika, a zatim natrag južnom stranom grebena do Starog grada Veliki Kalnik. Staza pokazuje zanimljive biljne vrste kojima Kalnik obiluje, upoznaje sa geološkom poviješću Kalnika, a s vidikovca se pogled pruža prema Medvednici, Ivanščici, Ravnoj i Petrovoj gori, Papuku i Psunju. Staza ima kružni oblik i dugačka je 5000 metara. Laganom šetnjom uz zaustavljanje na vidikovcu prođe se za tri sata hoda. Staza ima poučni karakter i upozorava korisnika na čuvanje prirode i okoliša.

Dolazak u Bjelovar u kasnim popodnevnim satima.

Svaki polaznik na izlet ide na vlastitu odgovornost. Molim planinare da ponesu uobičajenu planinarsku jednodnevnu opremu, dobro raspoloženje. Uplate za izlet mogu se izvršiti u prodavaonici „Zagrepčanka“ na Gradskoj tržnici (do 12 sati u utorak 30.travnja 2013.). Vodič zadržava pravo promjene plana izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Voditelj škole i vodič izleta:
Željko Vinković (098/449-989)