Naslovna Kako je bilo na izletima Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

Izlet Rudnik sveta Barbara i botanički vrt Suban (Samoborsko gorje)

28. TRAVNJA 2013. (nedjelja), VOĐA PUTA: Elizabeta Kosar, 095/9065-223.

PLAN IZLETA

7,00 - POLAZAK S BOLNIČKOG PARKIRALIŠTA

9,00 - dolazak u Rude (u Osnovnoj školi Rude uređena je vitrina sa zbirkom od 120 različitih uzoraka minerala, stijena i fosila, koja se stalno nadopunjuje novim uzorcima)

9,30 - kraća šetnja rudarsko –botaničkom poučnom stazom prema rudniku sveta Barbara, obilazak istoga uz stručno vodstvo)
Rudnik sveta Barbara sastoji se od tri rova: Vlašić, Sveto Trojstvo i Kokel. Za posjet su otvoreni dijelovi rovova Sveto Trojstvo i Kokel koji su povezani starim otkopima željezne rude (siderita), dok je rov Vlašić, nekada glavni izvozni rov bakrene rude, i dalje nedostupan.

…- od rudnika nastavljamo prema Botaničkom vrtu Suban (obilazak vrta i kraći odmor)
Prvi privatni botanički vrt ljekovitog bilja u Hrvatskoj realiziran je uz pomoć Farmaceutsko biokemijskog fakulteta, a suradnja započeta otvorenjem vrta 1995. g. traje i dalje.

…- Botanički vrt Suban -> Planinarski dom “Dr. Maks plotnikov” pod Okićem (1 h)

(kraći odmor i pripreme za uspon)

Staza 1: pješačka staza (15 min)

Staza 2: Žoharov klinčani put (30 min)

…- u povratku stajemo u Samoboru (kraća šetnja i obilazak)

DOLAZAK U BJELOVAR U VEČERNJIM SATIMA.

Svaki polaznik na izlet ide na vlastitu odgovornost. Molim planinare da ponesu uobičajenu planinarsku jednodnevnu opremu, dobro raspoloženje. Uplate za izlet mogu se izvršiti u prodavaonici „Zagrepčanka“ na Gradskoj tržnici (do 12 sati u subotu
20. travnja 2013.). Vodič zadržava pravo promjene plana izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti.