Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

BOHOR (ZASAVSKO GORJE)

Nedjelja – 26.10.2014. - Izlet na BOHOR _vrh Veliki Javornik (1023 m)(SLOVENIJA)
Prijave za izlet do 18.listopada 2014. Vodič : Božidar Vojvoda

Bohor je planina u zasavskom gorju, a nalazi se u zaleđu grada Krško. Na planini je planinarski dom «Kuća na Bohoru» (838 m.) koja je u vlasništvu planinarskog društva «Bohor» iz obližnjeg mjesta Senovo. Od doma je lijep vidik na okolna mjesta u dolini rijeke Save, zatim na najviši vrh Veliki Javornik (1023 m.) planinski masiv Gorjance (Žumberačko gorje) i na sjeveru Pohorje.

PROGRAM IZLETA
06.00 h. – Polazak sa bolničkog parkinga.
Smjer kretanja : Zaprešić – gr.prijelaz Harmica – Krško - Brestanica – pl.dom na Bohoru.
Usputno kraće zadržavanje i caffe pauza biti će u Dobovi.
Nastavak vožnje do pl.doma na Bohoru, iza kojeg će odmah uslijediti uspon na najviši vrh planine Bohor – Veliki Javornik (1023 m). Vrijeme uspona = 45 min.
Nakon povratka u dom, planirano vrijeme (1 h.) biti će iskorišteno za odmor i ručak. Preostalo vrijeme je rezervirano za obilazak vidikovca «Skalica» i «Naravnog okna», prirodne kamene tvorevine nastale od raspadanja stijene. Put iza toga nastavljamo spustom u dolinu (selo Jablance) gdje nas očekuje naš prijevoz. Usput ćemo prolaziti i pored slapa «Ubijavnik». Vrijeme silaska = 2 h.
Dalje nastavljamo prijevozom do gr.prijelaza Bregana, gdje ćemo prije same granice nakratko posjetiti i obići park oko dvorca «Mokrice». Dvorac nema status objekta za razgledavanje, već je pretvoren u hotel visoke kategorije a oko njega se nalaze tereni za golf.
Nakon prelaska granice, odlazimo u Samobor, gdje ćemo uz kavu i kremšnite na trgu, pomalo privesti kraju ovaj naš izlet.
Na ovom izletu biti će oko 3,30 h. hoda. Kretanje će biti markiranim stazama koje spadaju u kategoriju lakših planinarskih tura.

Za prelazak granice potrebna je osobna iskaznica (preporuča se ponijeti i zdravstvenu)
Oprema, standardna – planinarska, štapovi za hodanje poželjni (tko ih ima).


Vodič izleta
Božidar Vojvoda – 098/901-8684