Hrvatsko planinarsko društvo “Bilogora” Bjelovar

NAJAVA IZLETA I AKCIJA

Planinarski pohod vrbovečkim bregima i goricama

25.08.2019. godine – NEDJELJA
VODIČ IZLETA: Đuro Gustović, 099 / 195-14-66

07,00 - Polazak s bolničkog parkirališta
07,45 - Dolazak u Vrbovec, jutarnja kava, priprema za hodanje
08,30 - Polazak na planinarsku stazu: VRBOVEC - Cerje - uz potok Zlenin - Marenić - Lovrećka Varoš - vinogradi Vinište - VRBOVEC

Ukupno trajanje hodanja je 4 sata .

KOTIZACIJA IZNOSI 30,00 KUNA koja uključuje okrijepu tijekom pohoda i ručak prilikom povratka u Vrbovec.

Povratak u Bjelovar je u večernjim satima …

Na izlet se ide osobnim automobilima stoga se planinari trebaju sami dogovoriti oko prijevoza.

Svaki polaznik na izlet ide na vlastitu odgovornost. Molim planinare da ponesu uobičajenu planinarsku jednodnevnu opremu i dobro raspoloženje.
Prijave su kod Đure Gustovića do 22. kolovoza kako bi organizatorima mogao javiti broj sudionika.
Vodič zadržava pravo promjene plana izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti.Premužićeva staza - Od Zavižana do Alana

Subota 24.08.2019.
Mjesto polaska: Bolničko Parkiralište Bj. u 3.00 h - stajanje po potrebi na kavu i wc
Cijena: Zavižan, Uvala Zavratnica ( ulaznica s pl. iskaznicom u NP 25 kn)
Težina: srednja laka staza (potrebna dobra kondicija)
Trajanje: oko 7-8 sati hoda

Opis: Na Premužićevu stazu (1,4km) krećemo od Zavižana. Zaustavljamo se na više kraćih te na jedan duži odmor kod Rossijeve kolibe (1580 m). Usputni usponi na Veliki Zavižan (1676 m), Gromovaču (1676 m), na vrh Crikvenu (1641 m) (samo za spretne planinare) dok se drugi odmaraju - lijep vidik na cjelokupne Rožanske kukove i na more. U domu na Alanu odmor uz kavu, pivu i druge napitke.

Stazu je projektirao i gradio inženjer šumarstva Ante Premužić, strastveni planinar i zaljubljenik u ljepote Velebita. Kasnije su je, graditelju u čast, hrvatski planinari prozvali njegovim imenom.

Gradnja uzdužne planinarske staze započela je 1930. godine. Financirali su je zajednički Direkcija šuma na Sušaku (Rijeka), Hrvatsko planinarsko društvo i Kraljevska banska uprava Savske banovine. Zbog nedostatka financijskih sredstava gradnja staze zastala je čitavu jednu sezonu, a dovršena je u ljeto 1933. godine, kad je završena i najteža dionica u dužini od 1,5 km od Čepuraša do Gromovače.

Premužićevu stazu danas smatramo pravim remek-djelom graditeljstva jer je građena u kamenu - suhozidu, te je položena tako da nas na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita – Hajdučke i Rožanske kukove. Proteže se hrptom planine od Zavižana do Baških Oštarija u srednjem Velebitu i duga je 57 km. Staza nema teških uspona pa je pogodna i za posjetitelje nenavikle na planinarenje. S Premužićeve se staze odvaja nekoliko uspona na neke od najljepših vrhunaca sjevernog i srednjeg Velebita - Gromovaču, Crikvenu, Šatorinu i druge.

Kroz Nacionalni park Sjeverni Velebit prolazi 16 km staze. Premužićeva staza 2009. godine u cijeloj je svojoj dužini i službeno zaštićena kao kulturno dobro od nacionalnog značaja.

Prijevoz: autobus , Bj.-Zavižan, od Alana do Jablanca gdje će se prenoćiti u planinarskoj kući Miroslav Hirtz 20m/nv
Buđenje i doručak do 9h- polazak u Uvalu Zavratnica 1,5km (plaća se upad) kupanje i slobodno vrijeme
Povratak: kući u večernjim satima

Oprema: Osnovna planinarska oprema, gojzerice (obavezno), visoka zaštita od sunca (naočale, kapa, krema), zaštita od vjetra, zaštita od kiše, majice na duge i kratke rukave, hrana i piće za po putu.

Napomena: Svaki polaznik ide na vlastitu odgovornost. U slučaju nepredviđenih okolnosti vodič može promijeniti plan izleta. Ručka nema, pa uzmite dovoljno hrane i tekućine 3 litre vode sa sobom u ruksagu. Obavezno uzeti osobnu, zdrastvenu i planinarsku iskaznicu!

Vodiči: Dalibor Babić i Miro Knez (pomoćni)PET VELEBITSKIH PRIČA za 95 godina HPD “Bilogora” - ČETVRTA PRIČA

6.-8. RUJNA 2019.
Vodič željko Vinković, 098/449 989

Uzdužni rasjed sjeverne padine južnog Velebita proteže se od gorske livade Štirovačka poljana (1310 m), pod Badnjem preko Vagana (velika gotovo okrugla ponikva s dnom na 1200 m i Vaganske kose pod Babinim i Vaganskim vrhom tzv. Senjskim putem do travnate visoratmi Bunovac (oko 1200 m) pod Segestinom i Malovanom.

6. ruina 2010. petak
15.15 - polazak iz Bjelovara - putuje se osobnim automobilima ili kombijem dolazak u Baške Oštarije, smještaj u planinarski dom Vila Velebita (noćenje)

7. rujna 2010. subota
VAGANSKI VRH (1757 m) — BABIN VRH (1738 m)
5.00 - ustajanje, doručak, polazak do sela Raduča i visoravni Bunovac (1200 m/nv)
7.00 polazak s Bunovca tzv. Senjskim putem (staza) prečacom pod obroncima najviših velebitskih vrhova koji duž rasjeda spaja Stirovačku poljanu s Vaganom i Bunovcem (zračna udaljenost oko 5 km). Bunovac - Medački dolac - Vagan - ostaci pl. doma pod štirovcem - izvor Marasovac (3 sata) - stazom prema Vaganskom vrhu - Babin vrh - ( usputno po želji uspon na Zoranićev vrh (1702 m) - Vaganski vrh - Vaganski vrh do prijevoja Malovan (po želji usputni usponi na vrhove Brundo (1716 m) i Liburnija (1705 m) - spuštanje s prijevoja Malovan na Bunovac (1,5 sati), ukupno hodanje bez usputnih vrhova (8 - 9 sati) - spavanje u šatorima

Babin vrh (1738 m) je jedan od glavnih vrhova kopnenog bila južnog Velebita s dva podjednaka vrha. Onaj izbočeniji prema sjeveru je stožast, a onaj nad Babljim jezerom više zaobljen. Vaganski vrh (1757 m) iako je najviši vrh Velebita nije i najistaknutiji. Uzdiže se na kopnenoj strani brdskog masiva kao široka, zaravnjena kupola prostranog vrha, gotovo poput platoa.

8, ruina 2010. nedielia
SVETO BRDO (1751 m)
7.00 - polazak stazom do Čičine doline (uspon 1,45 h) - grebenom na Sveto brdo i nazad (6 sati)

Svaki polaznik na turu ide na vlastitu odgovornost. Potrebno je ponijeti opremu za kampiranje, vreću za spavanje, odjeću za toplo i hladno vrijeme, zaštitu od sunca, dovoljno tekućine i hrane . Vodič zadržava pravo promjene plana izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti.E-mail lista
Primajte obavijesti o akcijama i izletima i prijavite se na našu mail listu

SADRŽAJ RUBRIKE