Hrvatsko planinarsko društvo “Bilogora” Bjelovar

EKOLOŠKA SEKCIJA


Osnivanje Ekološke sekcije HPD Bilogora

Wed, February 10, 2010 - 11:27:06

Inicijalna ideja o osnivanju Ekološke sekcije HPD Bilogora stara je gotovo godinu dana. Upravni odbor HPD Bilogora na svom sastanku 9. travnja 2009. tijekom rasprave oko uređenja poučne plohe navodi da treba oformiti ekološku grupu zainteresiranih pojedinaca. Osnivanje Ekološke sekcije ponovo se navodi na sastanku Upravnog odbora 14. rujna 2009. i to kao jedna od aktivnosti koja se bavi promoviranjem Društva. U međuvremenu je bilo pojedinačnih razgovora s pojedinim članovima o tome što bi ekološka sekcija mogla pokrivati. Ove godine ozbiljnost ideje o novoj sekciji potvrđena je na prvom ovogodišnjem sastanku Upravnog odbora 3. veljače kad je osnivanje stavljeno u Plan rada za 2010.

Osnovna zajednička značajka planinara je ljubav prema prirodi, a svrha naših pohoda je prijateljstvo s prirodom i uživanje u njoj. Planinari su zato često svjedoci njezinog uništavanja pa se javlja potreba da i planinari sudjeluju u akcijama u zaštiti prirode. Široka je paleta mogućih aktivnosti sekcije:

- uređenje poučne plohe i okoliša planinarskog doma „Kamenitovac“
- organizacija planinarskih izleta i tura s ekološkim temama
- markiranje i održavanje planinarskih staza (primjena eko boja)
- organizacija akcija i čišćenje planinarskih staza
- pošumljavanje planinskih prostora u organizaciji sa šumarijama
- dokumentiranje divljih odlagališta otpada
- organiziranje dobrovoljnih akcija čišćenja okoliša u suradnji s osnovnim školama i lokalnom samoupravom
- rad s djecom i animacija školske mladeži za ekološko i planinarsko djelovanje
- održivi razvoj s promocijom planinskog ekoturizma te zaštita prirode (predavanja,izložbe fotografija, održavanje raznih edukativnih događaja i prezentacija)
- organiziranje predavanja stručnih suradnika (npr. zaštita pojedinih biljnih i životinjskih vrsta, zaštita šuma, upoznavanje gljiva i način njihovog branja, upoznavanje i zaštita ptica i drugo)
- promatranje i izučavanje biološke raznolikosti (npr. prebrojavanje ptica, kvaliteta vode)
- obilježavanje važnijih datuma vezanih uz zaštitu prirode


Datum osnivanja Ekološke sekcije bit će objavljen kada se okupi najmanje 10 zainteresiranih članova HPD Bilogore za ovaj način planinarsko-ekološkog djelovanja. Koordinator za prijavu zainteresiranosti i davanje dodatnih informacija do osnivačke skupštine Ekološke sekcije bit će Elizabeta Kosar (095/9065-223). Na osnivačkoj skupštini članovi će izabrati pročelnika sekcije koji će biti predstavnik sekcije u Upravnom odboru HPD Bilogora. Prijaviti se možete i kod gospođe Vere Pauška u prodavaonici „Zagrepčanka“ na bjelovarskoj tržnici (tel. 244-735).

Predsjednik HPD „Bilogora“
Željko VinkovićE-mail lista
Primajte obavijesti o akcijama i izletima i prijavite se na našu mail listu

SADRŽAJ RUBRIKE