Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

TRADICIONALNI IZLET U NEPOZNATO

Tradicionalni „Izlet u nepoznato“ HPD Bilogora pobudio je i ove godine veliko zanimanje planinara. Čak trideset devetoro planinara odlučilo se provesti nedjelju 17.studenog 2013. u prirodi ne znajući do polaska lokaciju izleta.

Izlet u nepoznato je fizički primjeren svim uzrastima planinara, a priprema se u tajnosti da bi planinari u autobusu mogli pogađati vrh i planinu na koju se ide. Jučerašnju lokaciju na Krndiju uspjelo je pogoditi dvoje planinara pa je ždrijeb presudio o dobitniku glavne nagrade karabinera s užetom i utješne čokoladice. U dobrom raspoloženju stigli smo na Orahovačko jezero gdje nas je dočekalo nekoliko planinara iz HPD „Sunovrat“ Đurđenovac, sa toplim napicima i namazima, koji su nam bili vodiči kroz planinu. Nakon okrjepe i prigodnog upoznavanja sa današnjom stazom krenuli smo prvo na Ružicu grad koja se ugnijezdila na strmoj stijeni na 374 m nadmorske visine. Ružica grad spada među najveće srednjovjekovne utvrde u predjelima sjeverne Hrvatske, a danas su to ruševine golemog drevnog grada, zadnji ostaci propalog sjaja i silnog bogatstva i moći velikana i plemstva. Do našeg glavnog cilja Kapovca, najvišeg vrha Krndije (790 m) prošli smo pokraj ostataka još jednog starog grada usred šume, na 700 m visine. Sa Kapovca smo se spustili na prijevoj Međa na asfaltnoj cesti Kutjevo-Orahovica.Tu smo se podijelili u dvije grupe od kojih jedna još penje Petrov vrh krndijski (701 m) dok se druga direktno spušta do planinarske kuće Tivanovo gdje završava današnji izlet druženjem i toplim čorbancom.
U povratku kući već su počela nagađanja i zanimanje o lokaciji idućeg Izleta u nepoznato 2014.