Naslovna Kako je bilo na izletima Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

Proljeće na Bilogori 2010.

Napisala: Nikolina Marinić

Tradicionalnu akciju Proljeće na Bilogori ove godine je posjetilo više od petsto planinara s područja cijele Hrvatske. Zahvaljujemo svim planinarima što su nas posjetili, a našim članovima što su pomogli u organizaciji i realizaciji još jednog bilogorskog Proljeća.

Za razliku od Proljeća održanih proteklih godina, ove godine pratilo nas je pravo proljetno vrijeme prikladno za hodanje. Oko devet sati skupilo se petstotinjak planinara koji su se, nakon što im se obratio predsjednik HPD Bilogora Željko Vinković, uputili na jednu od dvije staze ponuđene za obilazak bjelovarskog dijela Bilogore. Na obilaznicu Bilogorskim stazama koja je trajala najviše četiri sata odlučilo se oko tri stotine i pedeset planinara koji su za uspomenu dobili značku. Na putu su se mogli okrijepiti tradicionalnim bilogorskim sirnim namazima i pićem. Ostalih dvjestotinjak planinara pješačilo je obilaznicom Kamenitovac - Orovački vinogradi - Pohajdin bunar - Kamenitovac, našom uskoro markiranom turom u trajanju od pet sati. Nakon pješačenja planinari su mogli dobiti značku i potvrdu Proljeće na Bilogori. Na Pohajdinom bunaru čekala ih je okrjepa.

Osim tradicionalnog gulaša i kolača koje su pripremile naše planinarke, ove godine prava je atrakcija bio bilogorski fiš-paprikaš kojega su, uz pomagačice, kuhali Željko i Antun te se nadamo da će i on postati tradicionalan. Zahvaljujemo i djevojkama i dečkima iz bjelovarske stanice HGSS-a što su budno pazili na naše goste.

Sa zadovoljstvom zaključujemo da je naše bilogorsko Proljeće svake godine sve posjećenije i zahvaljujemo svim gostima što su nam došli. Posjetili su nas planinari iz PD Ludbreg, HPD Željezničar Gospić, HPD INA Bjelolasica Zagreb, HPD Papuk Virovitica, HPD Bilo Koprivnica, Planinarska sekcija UHDDR-a Bjelovar, PD Psunj Pakrac, PD Lipa Lipik, HPD Vidim Kutjevo, PD Petrov vrh Daruvar, HPD Jelengrad Kutina, HPD Runolist Oroslavlje, HPD MIV Varaždin, PD Ravna gora Varaždin, PIS Amaciz Zagreb, HPD Zanatlija Osijek, HPD Belišće, Udruga skauta Sveti Juraj Bjelovar, PD Krndija Našice, PD Stubaki Stubičke Toplice, PD Končar Zagreb, PD Zmajevac Novska, a iz HPD Siska nas je posjetilo čak 70 planinara.