Naslovna Kako je bilo na izletima Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

PIaninari , hodočasnici (planinarski križni putevi)

Put koji vodi k punom smislu čovjekova života uključuje hod s križem u kojem grijesi dobivaju puni smisao i sve žrtve i odricanja. Planinarski križni put je isto hod s križem i za križem koji nam pomaže boljem razumijevanju vlastitog križa da bi ga lakše nosili i u tome pomogli i drugima.

U subotu 16. ožujka 2013. nekoliko planinara HPD „Bilogora“ sudjelovalo je na 51. Planinarskom križnom putu u organizaciji planinarske bratovštine svetog Bernarda iz Samobora i Bjelovarsko-križevačke biskupije. Pod geslom „Gospodine vjerujem, pomozi mojoj nevjeri“ hodočasnici ovogodišnjeg planinarskog križnog puta krenuli su ujutro iz župne crkve svetog Šimuna i Jude Tadeja u Velikoj Cigleni.

Kroz križne postaje preko Severina, Orovca, Male Ciglene, Tomaša i Maglenče planinari,hodočasnici su stigli do župne crkve Presvetog Trojstva u Velikom Trojstvu gdje je u 20.00 sati održana sveta misa te cjelonoćno klanjanje pred Presvetim. Drugi dan hodočasnici i dio bjelovarskih planinara nastavili su križni put preko Grginca, Prokljuvana, Ždralova, Novoseljana, Luga do Bjelovara gdje je u katedrali svete Terezije Avilske održano završno misno slavlje.

Veći dio planinara HPD „Bilogore“, njih pedesatak, skupio se taj dan već treću godinu zaredom na Planinarskom križnom putu Društva u Paulovcu kod svetišta kapelice Majke Božje Paulovečke. Nakon obilaska postaja križnog puta hodanje u trajanju od dva sata nastavljeno je u smjeru planinarskog doma „Kamenitovac“.