Naslovna Obavijesti Najava izleta i akcija 90 godina HPD Bilogora Visokogorska sekcija Ekološka sekcija Sekcija društvenih izleta O Bilogori Povijest Društva Statut Društva Planinarska knjižnica Biti planinar Kontakt Fotogalerija
Doživljaji planinara

planinarski križni put

PLANINARI, HODOČASNICI

planinarski križni put planinarski križni put

(PLANINARSKI KRIŽNI PUTEVI)

Put koji vodi k punom smislu čovjekova života uključuje hod s križem u kojem grijesi dobivaju puni smisao i sve žrtve i odricanja. Planinarski križni put je isto hod s križem i za križem koji nam pomaže boljem razumijevanju vlastitog križa da bi ga lakše nosili i u tome pomogli i drugima.

U subotu, 16. ožujka 2013. nekoliko planinara HPD „Bilogora “ sudjelovalo je na 51. planinarskom križnom putu u organizaciji planinarske Bratovštine Svetog Bernarda iz Samobora i Bjelovarsko-križevačke biskupije. Pod geslom „Gospodine vjerujem, pomozi mojoj nevjeri “ hodočasnici ovogodišnjeg Planinarskog križnog puta krenuli su ujutro iz Župne crkve Svetog Šimuna i Jude Tadeja u Velikoj Cigleni.

Kroz križne postaje preko Severina, Orovca, Male Ciglene, Tomaša i Maglenče planinari, hodočasnici su stigli do Župne crkve Presvetog Trojstva u Velikom Trojstvu gdje je u 20.00 sati održana sveta misa te cjelonoćno klanjanje pred Presvetim. Drugi dan hodočasnici i dio bjelovarskih planinara nastavili su križni put preko Grginca, Prokljuvana, Ždralova, Novoseljana, Luga do Bjelovara gdje je u Katedrali svete Terezije Avilske održano završno misno slavlje. Veći dio planinara HPD „Bilogore “ , njih pedesatak, skupio se taj dan već treću godinu zaredom na Planinarskom križnom putu Društva u Paulovcu kod svetišta kapelice Majke Božje Paulovečke.

Nakon obilaska postaja križnog puta hodanje u trajanju od dva sata nastavljeno je u smjeru planinarskog doma „Kamenitovac“.

3. planinarski križni put završio je u planinarskom domu uz topli gulaš i druženje svih učesnika.